Overslaan en naar de inhoud gaan

Definitieve gunning e-kinddossier uitgesteld

In oktober 2006 toonden 54 leveranciers interesse in de opdracht, die bestaat uit de ontwikkeling van het EKD, contracten voor het onderhoud en beheer van de software en de ASP-hosting. Elf leveranciers besloten deel te nemen aan de eerste fase van de Europese aanbestedingsprocedure, waarvan er uiteindelijk vijf werden geselecteerd. De stichting EKD.NL heeft de leveranciers die nog in de race waren eind april laten weten dat zij van plan was de opdracht te gunnen aan Getronics PinkRoccade.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

“De selectiecommissie, waarin deskundigen uit verschillende jeugdgezondheidsorganisaties zitting hebben, is unaniem van oordeel dat deze leverancier de meest aantrekkelijke aanbieding heeft gedaan”, reageert Paul Dral, woordvoerder van Stichting EKD.NL.
Centric, IBM, Ness en Ordina visten naast het net. Laatstgenoemde is het niet eens met het besluit en heeft een kort geding aangespannen. De voorzieningenrechter van de Utrechtse rechtbank neemt de zaak op 1 juni 2007 in behandeling; wanneer de uitspraak volgt is niet bekend. In afwachting hiervan wordt het besluit tot definitieve gunning van de bouw van het systeem uitgesteld. “We zullen moeten afwachten wat de rechter beslist”, aldus Dral, die zegt niet aan te kunnen geven welke consequenties dit heeft voor de voortgang van het project. “Het hangt ervan af hoe het verder loopt.”

Niet vol van start
Dat de planning krap is, is zeker. Het systeem moet op 1 januari 2008 beschikbaar zijn en in juni zou er eigenlijk al een eerste demoversie moeten zijn (zie kader). “Door de rechtszaak ligt het proces tijdelijk stil. Omdat de gunning nog niet definitief is, kunnen we nog niet vol van start gaan en dat is jammer”, reageert Jolanda Peek, woordvoerder bij Getronics PinkRoccade. “Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt. Verder kan ik er helaas niets over kwijt, zolang de zaak bij de rechter ligt.”
Ook Saskia Huuskes, directeur Corporate Communicatie bij Ordina, zegt inhoudelijk niet op de zaak in te mogen gaan. “Het enige dat ik erover kwijt wil, is dat wij het niet eens waren met de besluitvorming. Nu is het afwachten of de rechter het met ons eens is.”
Eerder al kondigde de projectleider Hans de Bruijn bij de GGD Amsterdam aan serieus te overwegen het landelijk EKD niet te gaan gebruiken als er niet wordt gekozen voor het webbased systeem dat zij gebruiken van leverancier Ordina, of ‘een alternatief dat minstens zo goed werkt’. “Anders beginnen we er echt niet aan”, stelde hij enige tijd geleden in het blad Binnenlands Bestuur. Volgens Dral heeft de directie van de GGD Amsterdam zich van deze uitspraak gedistantieerd en heeft de medewerker zijn woorden teruggenomen. “Via de koepelorganisatie GGD Nederland heeft de GGD zich gecommitteerd aan de invoering van het landelijk EKD en de keuze die het bestuur van de stichting daarin maakt. Ook de GGD Amsterdam doet gewoon mee.”
Amsterdam besloot vorig jaar zomer samen met de GGD Rotterdam in zee te gaan met Ordina voor de doorontwikkeling, commerciële exploitatie en hosting van hun elektronisch kinddossier, Kidos geheten. Op dat moment waren er nog geen plannen voor één uniform landelijk systeem. Oorspronkelijk was het namelijk de bedoeling dat iedere organisatie een eigen dossier mocht ontwikkelen, mits onderlinge uitwisseling mogelijk was. Een aantal regio’s, waaronder Amsterdam, kreeg een zak met geld van het ministerie van Volsgezondheid, Welzijn en Sport om alvast aan de slag te gaan. Vorig jaar besloot toenmalig staatssecretaris Clémence Ross-Van Dorp mede op advies van Het Expertise Centrum toch over te stappen op een landelijke aanpak, waarbij er één centraal systeem wordt gebouwd.

Handiger
Het contract met Ordina met de GGD Amsterdam en GGD Rotterdam heeft een doorlooptijd van vijf jaar met optie tot verlenging voor een gelijke periode. “Het was voor ons handiger geweest als er gekozen was voor onze oplossing”, reageert Monique Jacobs van de GGD Rotterdam. “Wij hebben afgesproken met de wethouder dat we voorlopig doorgaan met Kidos. Als de gunning definitief naar Getronics PinkRoccade gaat, gaan wij ervan uit dat zij een systeem bouwen met vergelijkbare functionaliteiten als ons huidige systeem. Maar dat duurt nog wel even. En we gaan natuurlijk niet stilzitten in de tussentijd. Het is in het belang van de Rotterdamse jeugd dat het EKD zo snel mogelijk operationeel is.”


EKD.NL Geen kind buiten beeld
Financier voor het landelijk Elektronisch Kinddossier (EKD), waarin de ontwikkeling van een kind en kenmerken van zijn omgeving worden vastgelegd, is het ministerie van VWS. Het heeft 23 miljoen euro uitgetrokken voor het project. Het landelijke systeem moet vanaf januari 2008 beschikbaar zijn voor 6.500 artsen en verpleegkundigen in ruim 100 organisaties, waaronder GGD-en, thuiszorgorganisaties en Medische Opvang Asielzoekers (MOA’s). De ambitie van het project luidt: ‘geen kind buiten beeld’.
De leverancier die de opdracht straks definitief gegund wordt, moet op zeer korte termijn een demoversie klaar hebben, waarmee de impact van het systeem op de organisaties in de jeugdgezondheidszorg kan worden getoond. De eerste release biedt de essentiële functionaliteit van het EKD, inclusief koppelingen naar de GBA, het BSN en lokale planningssystemen. Uiteindelijk moet er worden aangesloten op AORTA, de basisinfrastructuur voor de zorg. Bij de eerste release zal tevens het datawarehouse worden opgeleverd, die de organisaties kunnen gebruiken voor hun
bedrijfsvoeringsinformatie. De tweede release van medio 2008 biedt meer uitgebreide functionaliteit, zoals de koppeling met de Entadminstratie, verloskunde en de landelijke Verwijsindex Risicojongeren. Daarnaast wordt de aanlevering van onderzoeksgegevens aan het RIVM voor de informatiebank JGZ opgeleverd.
Organisaties die nog niet over een eigen EKD beschikken, zullen het gemeenschappelijk EKD gebruiken vanaf januari 2008. Organisaties die per 1 augustus 2006 al met een eigen EKD werkten, moeten uiterlijk 1 augustus 2009 het gemeenschappelijk EKD gaan gebruiken. De Nederlandse jeugdgezondheidszorg moet vanaf 2009 verplicht met het landelijk EKD werken. Het systeem wordt bij elk contactmoment gebruikt voor registratie en raadpleging, zodat uiteindelijk alle kinderen van 0 tot 19 jaar in het systeem terug te vinden zijn.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in