Overslaan en naar de inhoud gaan

Definitieve deal over verkoop chiptak Toshiba

Toshiba heeft een definitief akkoord bereikt met een consortium onder leiding van investeerder Bain Capital over de verkoop van zijn chipdivisie. Het Japanse technologiebedrijf meldde vorige week al een akkoord, maar toen moesten nog wat obstakels worden genomen.
Toshiba

Met de overname is een bedrag gemoeid van 2 biljoen yen, een kleine 15 miljard euro. Dat bedrag kan nog veranderen, afhankelijk van een aantal factoren, waaronder een lopende rechtszaak van Toshiba-investeerder Western Digital die de verkoop wil tegenhouden en zélf aasde op een overname.

Bain trekt samen op met de technologiebedrijven Apple, Dell, Hynix en Hoya en Toshiba houdt zelf ook een belang in de afgesplitste geheugendivisie. Voor Apple is de chiptak van groot belang om de levering van geheugenchips voor onder meer zijn iPhones te garanderen.

Flinke slag

Apple-concurrent Samsung is zelf een van de weinige bedrijven die hoogwaardige geheugenchips kunnen maken, naast Toshiba. Bain verwacht vanwege de geringe concurrentie op de geheugenchipmarkt een flinke slag te kunnen slaan met zijn investering.

In de deal is vastgelegd dat met de verkoop niet wordt gewacht op de uitkomsten van de rechtszaak met Western Digital. Dat bedrijf, dat zelf groot werd met het maken van harde schijven en ook andere soorten opslaggeheugen maakt, claimt dat het als investeerder in Toshiba gebruik kan maken van een vetorecht om de verkoop te blokkeren.

Een mogelijke uitkomst van de rechtszaak is dat de onderdelen van de chiptak waar Western Digital via een joint venture in actief is, niet verkocht mogen worden. Als dat zo is dan wordt de prijs van de verkoop aangepast. Een andere uitkomst is dat de rechter helemaal een streep zet door de deal.

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in