Overslaan en naar de inhoud gaan

Deal EU en VS om persoonlijke data te delen bijna rond

De VS en de EU willen persoonlijke gegevens van hun burgers uitwisselen als die nodig zijn voor juridische onderzoeken voor bijvoorbeeld het voorkomen van terroristische aanslagen. Het akkoord moet echter waarborgen geven voor de bescherming van die gegevens.Volgens nieuwsdienst Reuters is nu spoedig een akkoord te verwachten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De onderhandelingen spitsen zich al enige tijd toe op bezwaren van de EU dat zijn burgers minder rechten hebben op verhaal bij Amerikaanse rechtbanken dan Amerikaanse burgers hierover hebben in de EU. Amerikanen kunnen in de EU klachten indienen bij de rechtbank als ze menen dat hun privacy hierdoor wordt geschonden. EU-burgers op hun beurt kunnen dat tot nu toe niet in de VS. De EU hamert er op dat zonder zulke rechten voor zijn burgers het akkoord niet getekend zal worden.

Inmiddels ligt er een wet klaar in de VS die stelt dat burgers uit landen die de VS beschouwt als bondgenoten ook het recht krijgen dergelijke aanklachten in te dienen bij Amerikaanse rechtbanken. De wet moet echter nog wel goedgekeurd worden door het Amerikaanse Congres.

Officiële mededelingen doen de VS en de Europese Commissie hier niet over. Wel heeft de EC gemeld dat ze als doel heeft de onderhandelingen voor de zomer af te ronden.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in