Overslaan en naar de inhoud gaan

Deadline uitleveringsverzoek Huawei-topvrouw nadert

De Verenigde Staten hebben nog een week om het formele uitleveringsverzoek van de financiële topvrouw van Huawei in te dienen bij de Canadese regering. Het verzoek om uitlevering van de topvrouw, Meng Wanzhou, moet uiterlijk 30 januari bij de Canadere regering op het bureau liggen.
Huawei, Meng Wanzhou
© Huawei
Huawei

De Verenigde Staten willen de financiële topvrouw van de Chinese technologieproducent graag in handen hebben, omdat ze er door de VS van wordt verdacht de sancties die zijn opgelegd aan Iran te schenden. 

Volgens de laatste berichten hebben de Verenigde Staten aangegeven dat het formele verzoek op handen is, maar is dit nog niet daadwerkelijk gebeurd. De Canadese ambassadeur in de Verenigde Staten, David McNaughton, heeft in de media aangegeven dat de VS nog tot 30 januari heeft om het officiële verzoek tot uitlevering in te dienen.

Rol in handelsoverleg

Meng Wanzhou is op dit moment vrij op borgtocht, en draagt een enkelband. De topvrouw moet op 6 februari voor de Canadese rechter verschijnen. Volgens ingewijden is de arrestatie van Meng een belangrijk onderwerp voor de handelsoverleggen tussen de Verenigde Staten en China. Beide landen hebben een moeizame relatie en hebben te maken met vergaande handelsmaatregelen vanuit beide regeringen. Een eventuele uitlevering van Meng aan de Vs, zou een groot effect op deze overleggen kunnen hebben. 

De Verenigde Staten verdenken Huawei van spionage, onder andere voor de Chinese overheid, en het stelen van technologie. Op basis van de spionage-verdenking zou de Amerikaanse president Trump de technologie van Huawei willen uitsluiten van het nieuw aan te leggen 5G-netwerk, en bedrijven willen verbieden van Huawei-technologie gebruik te maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in