Beheer

Infrastructuur
Blik op Tech

De lange weg naar volledige transitie IPv6

Blik op Tech

© AG Connect
4 maart 2022

Blik op Tech

(Klik op afbeelding voor vergroting)

Computers zijn vindbaar op ­internet op basis van hun ­IP-adres. Bij de eerste opzet van het IP-protocol had niemand voorzien hoeveel apparaten ­uiteindelijk op het internet ­zouden worden aangesloten.

Internet Protocol 4 (IPv4) biedt ruimte aan 4.294.967.296 (232) unieke adressen. Dat is veel, maar al snel werd duidelijk dat IPv4 niet voldeed, onder meer vanwege de beperkte adresruimte. In 2019 gaf RIPE/NCC -de beheerder van de adresruimte voor Europa, het Midden-Oosten en ­Centraal-Azië- de laatste grote blokken IPv4-adressen aan ­lokale distributeurs, zoals internetaanbieders.

De opvolger van IPv4 is IPv6 met een nagenoeg oneindige adresruimte. Het gebruik daarvan groeit wereldwijd maar mondjesmaat. Bovendien is verdeling over de wereld scheef. In India gaat het heel hard, maar in delen van Afrika, Azië en bijvoorbeeld op Groenland is het gebruik van IPv6 nog nagenoeg nul. Met noodgrepen zoals het gebruik van subnetten onder een enkel IPv4-adres (NAT) weet de internetgemeenschap de tekorten te omzeilen.

Uiteindelijk is een volledige overschakeling op IPv6 de toekomst, maar de businesscase om daar te komen blijkt al jaren zeer weerbarstig

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (januari/februarinummer 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Lees meer over
1
Reacties
Pieter Slavenburg 28 maart 2022 13:33

Ook Facebook lukte het, IPv6 in 1 dag. Behoudt de legacy en gebruik een NAT Gateway.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.