‘De klant zal merken dat hij niets merkt’

16 november 2012

Om half negen ’s morgens hangt in het modern gestylde Qurius-pand in Zaltbommel de geur van verse croissants. Directeur Leen Zevenbergen serveert in zijn sober ingerichte werkkamer een uitstekende koffie, in een wegwerpbeker, met ­verontschuldiging.

Op uw business card staat ‘CEO’. Is dat nog van toepassing?
“Strikt genomen niet meer. CEO betekent zoiets als ‘hoogste baas’ en sinds de overname door Prodware ben ik dat niet. Noem me maar ‘optredend managing director’. We zijn nog op zoek naar iemand die die rol kan overnemen. Ik ga met de huidige directeuren van Prodware leiding geven aan de overkoepelende organisatie.”

Betekent dat voor u de afronding van een roerige periode?
“Roerig? Ja, dat kun je wel zeggen, maar ik denk tegelijkertijd ook niet zo roerig als wat een aantal concullega’s nog te wachten staat. In de loop van de maanden waarin bekend was dat we met Prodware in gesprek waren, meldden zich minstens tien andere partijen met de vraag of zij konden aansluiten in dat proces. Dat ging om bedrijven uit Nederland, België en uit andere Europese landen. Die zitten kennelijk ook niet lekker en moeten nu alsnog een oplossing vinden. Ik benijd ze niet; de markt is moeilijk en klanten vragen terecht continuïteitsgaranties. Wij hebben dat twee jaar geleden al onderkend en hebben toen proactief samenwerking gezocht met een partij die wij zorgvuldig selecteerden.

Van een aanvankelijke lijst van tien bedrijven hebben we er toen vijf geselecteerd, waaronder Columbus, Imtech en natuurlijk ook Prodware. Met die laatste partij was de synergie duidelijk en was er ook een persoonlijke klik. Toen dachten we nog aan een samengaan op basis van gelijkheid. Dat is uiteindelijk anders gelopen.”

Was de continuïteit van Qurius ooit werkelijk in gevaar?
“Ja, toen de VEB na onze BAVA op 4 oktober volkomen ongenuanceerd meldde dat we binnen een week failliet konden zijn. Als zo’n partij dat roept, dan gaat dat – aangejaagd door de social media – een eigen leven leiden. Dan krijg je onder medewerkers en klanten een dynamiek die echt bedreigend is en die mij als CEO tot handelen dwong. Op dat moment was er echt geen tijd meer om nog eens op zoek te gaan naar partijen die misschien een beter bod konden doen dan Prodware. In zo’n situatie ben ik statutair bevoegd – nee, verplicht – om dat te doen wat nodig is voor de continuïteit van de vennootschap. En dat was in dit geval de deal met Prodware doorzetten.”

Dat betrof de continuïteit op de korte termijn. Maar hoe zat het met de lange termijn? U zei zojuist dat u al twee jaar geleden begon met een oriëntatie op een samengaan met een andere grote speler in bedrijfssoftware. Dat was toch ook al met het oog op de continuïteit?
“Jazeker. Ik trof in 2010 een bedrijf aan dat nog sterk de sporen vertoonde van de buy-and-build-strategie waaruit het in de jaren 2004 tot ongeveer 2007 was ontstaan: veel partijen die ieder voor zich goede oplossingen voor specifieke marktverticals leveren, maar zonder veel toegevoegde waarde voor elkaar. Daar moet je als management dus iets mee. Ontvlechten was geen optie. Dat kan ik niet. Dus wilden we vooruit, synergie creëren, reorganiseren, schaalvoordeel realiseren, innoveren. Daarvoor is financiële armslag en continuïteitszekerheid nodig, anders krijg je klanten niet op voldoende schaal mee. Daarom zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om de kosten van de software-ontwikkeling te delen met een partij die in een vergelijkbare situatie zit en waarmee we die kosten kunnen delen en omslaan over een groter gezamenlijk marktbereik. En dat is Prodware geworden.”

Prodware besloot op het allerlaatste moment – minder dan een week voor jullie aandeelhoudersvergadering – de aandeelhouders 3,5 miljoen euro minder te betalen. Met het argument dat dit geld nodig is voor de versteviging van Qurius. Hoe gaat Qurius dat geld besteden? Wat gaat de klant daarvan merken?
“De klant gaat daarvan merken dat hij niets gaat merken. Dat er – mede door die financiële reserve – een einde is gekomen aan de onzekerheid en de geruchten. Dat we blijven investeren in efficiëntie en innovatie, dat de dienstverlening van hoog niveau blijft en dat ons portfolio wordt uitgebreid met producten en diensten uit de stal van Prodware.”

Met andere woorden: ‘Eind goed al goed’. Toch blijft het beeld hangen van een achtbaanrit. Wat was uw verhaal geweest als Qurius in die rit wel ergens uit de bocht zou zijn gevlogen? Wat had u de klant dan kunnen zeggen?
“Dat is nu dus een hypothetische vraag. Maar goed, dat wil niet zeggen dat we er nooit over hebben nagedacht. In zo’n situatie had ik gezegd: ‘We gaan het team dat u nu ondersteunt elders onder dak brengen en daar zult u als klant ook weer meer dan welkom zijn.’”

U heeft heel eenduidig laten zien dat Qurius uiteindelijk voor z’n klanten kiest. Ook als de aandeelhouders daar minder gelukkig van worden. Is dat fair?
“U stelt het voor alsof er iets te kiezen was, maar zo was het niet. Als ik het andersom had gedaan, dan zouden de klanten afhaken en was er ook voor de aandeelhouders niets overgebleven. Nu heeft de klant de zekerheid die hij verwachten mag en krijgen de aandeelhouders tenminste nog iets.”

Fusieplan mondt uit in dolle achtbaanrit

 • Januari 2010

Leen Zevenbergen neemt bij Qurius het stokje over van CEO Fred ­Hermans.

 • Februari 2011

Qurius en het Franse Prodware onderkennen dat ze meer voor elkaar zouden kunnen betekenen. Beide bedrijven ontwikkelen en implementeren ­bedrijfsinformatiesystemen op basis van Microsofts Dynamics, maar zijn daarin geografisch complementair aan elkaar. Ofschoon ze zich beide richten op middelgrote bedrijven in food, retail en waste management, zijn in de productportfolio’s toch voldoende verschillen om elkaars producten over en weer te kunnen omarmen, als aanvulling op het eigen aanbod. Naast kruisverkoop van elkaars technologie kunnen Qurius en Prodware nog synergie-effecten halen uit gebruik van elkaars near shore ontwikkelfaciliteiten in Israel (Prodware) en Tsjechië (Qurius). En Prodware is goed bij kas.

 • Juli 2011

Qurius en Prodware kondigen aan over en weer zitting te nemen in elkaars raden van bestuur (uiteindelijk niet geëffectueerd). Via een aandelenruil met vermogensbeheerder Parcom wordt Prodware de grootste aandeelhouder van Qurius.

 • November 2011

Om de financiële balans te verbeteren en middelen vrij te kunnen maken voor investeringen in Nederland en Engeland en het aanpakken van ­problemen in met name Duitsland, verkoopt Qurius zijn minder strategische Spaanse en Belgische werkmaatschappijen aan Prodware.

 • Eerste half jaar 2012

In Duitsland loopt een groot project voor een niet nader genoemde fastfoodketen uit de hand. Eind 2010 contracteerde dat bedrijf Qurius voor het ontwikkelen van een Microsoft Navision(!)-oplossing voor het stroomlijnen van het bestel- en bezorgproces. De contractwaarde beliep 3 miljoen euro, exclusief omzet uit beheer dat Qurius op contractbasis op zich zou nemen. Er wordt op de boekwaarde van de bedrijfsactiviteiten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in totaal voor meer dan 14 miljoen euro afgeboekt. In april duikt de koers van het aandeel Qurius onder de 15 cent per aandeel en zet een daling in richting 1 eurocent.

 • Begin juli 2012

De directie van Qurius laat formeel weten open te staan voor overname-gesprekken, maar windt er geen doekjes om zelf gecharmeerd te zijn van Prodware. Diverse partijen, waaronder Detron, HSO en Columbus tonen belangstelling voor delen van de Qurius-organisatie.

 • Eind juli 2012

De directies van Prodware en Qurius bereiken overeenstemming over een gefaseerde overname van Qurius. Prodware neemt onmiddellijk de Qurius-activiteiten in Duitsland en daarbij ook Engeland (draait positief) over en biedt 12,5 miljoen voor de rest: Qurius Nederland, QIPtree en Qurius Tsjechië. Die 12,5 miljoen euro is inclusief schulden van Holding Qurius NV aan NIBC (8,5 miljoen) en Parcom (1,0 miljoen).

 • Half september 2012

Qurius laat weten na het bod van Prodware geen serieuze tegenbiedingen meer te hebben ontvangen.

 • 3 oktober 2012

Prodware eist dat Qurius Holding bij de voorgenomen verkoop van de bedrijfsactiviteiten alsnog 3,5 miljoen euro investeert in de over te dragen werkmaatschappijen. Daarmee verlaagt Prodware zijn bod aan de ­aandeelhouders van Qurius effectief van 4,5 naar 1 miljoen euro.

 • 4 oktober 2012

Buitengewone aandeelhoudersvergadering. Stemming over de overname door Prodware is in hernieuwde afwachting van tegenbiedingen niet aan de orde. De aandeelhouders worden geïnformeerd over de ontstane ­situatie; zonder vers geld dreigden er betalingsproblemen ‘in november’.

 • 4 oktober 2012

De Vereniging van Effectenbezitters meldt dat het bedrijf nog een week heeft om zijn problemen op te lossen: ‘Faillissement dreigt na afgeketste overname. Qurius op het randje van de afgrond’.

 • 8 oktober 2012

Qurius wijst een bod van het Indiase Nintec af, omdat dit bedrijf niet bereid is ook de bancaire schulden van de holding Qurius NV over te nemen.

 • 15 oktober 2012

Qurius gaat – met de rug tegen de muur – akkoord met Prodware’s ­verlaagde bod op: Qurius Nederland (ERP-diensten), QIPtree (Softwarecomponenten) en Qurius Tsjechië (nearshoring delivery center). Daarbij neemt Prodware wel Qurius-NV’s bancaire schulden (9,5 miljoen euro) over.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

 • Direct toegang tot AGConnect.nl
 • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
 • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!