Development

Branche
Charlie Zwemstra en Pieter van Bodegraven van Main Capital

Dé groeibriljant binnen de IT-sector

Main Capital wordt niet moe het belang van de softwaresector te onderstrepen.

© De Beeldredaktie,  Floren van Olden
9 september 2016

Main Capital wordt niet moe het belang van de softwaresector te onderstrepen.

Welk softwarebedrijf is het meest succesvolle van Nederland? Op die vraag komt op 3 november een antwoord tijdens de awarduitreiking van de Main Software 50.

De Main Software 50 wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar samengesteld door IT-onderzoeksbureau Dialogic in opdracht van investeringsmaatschappij Main Capital. Elk niet-beursgenoteerd Nederlands bedrijf dat actief is in de softwaremarkt, kan zich aanmelden.

Voor Main Capital is de lijst vooral een manier om de softwaresector eens goed in de schijnwerpers te zetten. Dat gebeurt nu te weinig en daarmee wordt de sector tekort gedaan, vinden Charly Zwemstra en Pieter Bodegraven van Main Capital. De deelnemende softwarebedrijven zelf profiteren ook van een notering in de lijst vanwege de eruit voortvloeiende zichtbaarheid voor potentiële partners, klanten en internationale investeringspartijen.

Verkiezing van start

Jaarlijks presenteert private equity investeerder Main Capital Partners -in samenwerking met Nederland ICT en AG Connect – de Main Software 50. Een ranking van de 50 meest succesvolle softwarebedrijven van Nederland. Het doel is om meer zichtbaarheid te geven aan de snelle groeiers in de software-industrie en om de sector als geheel een duidelijker profiel te geven.

De ranking is gebaseerd op uitgebreid onderzoek in de branche. Nederlandse softwarebedrijven kunnen zich hiervoor inschrijven om mee te dingen naar de titel “Meest succesvolle software bedrijf van Nederland” Inschrijven voor de 5e editie van Main Software 50 is mogelijk tot 19 september en kan via deze link

De Nederlandse software-industrie presteert economisch goed. De sector is goed voor 3 tot 4 procent van het bruto nationaal product (BNP), zo blijkt uit de ICT Marktmonitor van Nederland ICT. “Die 3 tot 4 procent betreft enkel de cijfers van de ‘pure’ softwarebedrijven, maar eigenlijk is de penetratie van software in de economie vele malen groter”, zegt Zwemstra. “Alle sectoren in de economie worden steeds meer gedreven door softwareapplicaties dus de sector wordt steeds belangrijker.” Dat is terug te zien in de bedrijfsresultaten want in Nederland zijn al 1100 softwarebedrijven met een omzet van meer dan 2 miljoen euro.

 

SaaS de groeimotor

De traditionele (on premise) softwaremarkt groeit nog altijd met 5 procent per jaar. De markt voor cloudsoftware groeit zelfs met 20 tot 25 procent. “Wij verwachten dat die groei voorlopig doorgaat omdat de penetratiegraad van SaaS nog niet zo heel erg hoog is. SaaS is de grote groeimotor van de softwaremarkt”, aldus van Bodegraven. “Bedrijven met een goede SaaS-strategie kunnen fors groeien want dat sluit goed aan bij de huidige marktbewegingen”, vult Zwemstra hem aan.

Main Capital heeft geen invloed op de samenstelling van de top 50-lijst, maar het heeft wel een aantal softwarebedrijven in portefeuille die kanshebber zijn. Zwemstra en Van Bodegraven noemen Regas en Axxerion. Regas maakt software voor instellingen in de welzijns- en gezondheidszorg en Axxerion is een producent van facilitymanagementsoftware.

Start-ups komen niet voor in de Main Software 50. Volgens Zwemstra is er de afgelopen anderhalf jaar een overmatige aandacht geweest voor start-ups. “Hun belang voor de Nederlandse economie wordt groter gemaakt dan die in werkelijkheid is. Als start-ups hebben bewezen dat ze winstgevend kunnen groeien en een omzet van meer dan 1 miljoen euro hebben, dan komen ze in aanmerking voor een notering in de lijst.”

Volgens Zwemstra is er eigenlijk geen markt die zo lang zo consistent groeit en ook nog eens winstgevend is. Dat het blijft vaak onderbelicht. Hij roept Nederland ICT op om daar meer op te hameren. “Er is een tekort aan gekwalificeerde developers, dus misschien kan de overheid de keuze voor IT als studierichting stimuleren”, stelt van Bodegraven voor.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.