Beheer

Carriere
Randy Schwidder

De cloud betekent niet het einde

Vier beheerders vertellen, hoe zij ­omgaan met de cloudgang van hun organisaties.

© De Beeldredaktie,  Erik van ‘t Woud
16 september 2016

Vier beheerders vertellen, hoe zij ­omgaan met de cloudgang van hun organisaties.

Met de introductie van clouddiensten in hun organisatie zien beheerders veel van de werkzaamheden waar ze hun dagen mee vulden verdwijnen. De tijdsbesparing loopt makkelijk op tot 25 procent, blijkt uit onderzoek. Dat betekent niet dat de rol van de beheerder is uitgespeeld.

Randy Schwidder werkt al sinds 1996 als systeembeheerder. Hij werkte bij diverse onderwijsinstellingen, waarvan Lentiz de laatste was. Hij begon met IBM 8086, DOS, Novell en FastLynx, ARCnet en WordPerfect en raakte zeer ervaren in alles wat een school maar nodig heeft op IT-gebied. Bij Lentiz werd hij projectmedewerker ICT, maar moest hij in 2014 vertrekken.
Hij kon onmiddellijk daarna aan de slag bij bibliotheek DOK Delft.

 “Van in-control naar in-regie”

Randy Schwidder (40) was twee jaar geleden nauw betrokken bij de outsourcing van de volledige IT-infrastructuur bij de Lentiz onderwijsgroep. Ook hij verloor daardoor zijn baan, maar juist dankzij die ervaring kan hij de IT-afdeling bij zijn huidige werkgever de bibliotheek DOK Delft nu “omkatten van een klassieke IT-beheerorganisatie naar een regie­organisatie: van in-control naar in-regie.”
Schwidder: “Hier geldt: de cloud, tenzij. Bij elke nieuwe dienst overwegen we de cloud als eerste optie. En als je controle wilt houden op de cloud, moet je wel regie kunnen voeren. Ik stoom nu een team klaar voor de regierol. Daarvoor hebben ze meer soft skills nodig dan harde skills – en dat geldt ook voor mij.” Bij Lentiz heeft hij geleerd wat regie inhoudt. “Het is verstandig elk contact vast te leggen en dossiers te blijven vormen om afspraken te controleren. Ook in de interne organisatie.”
Schwidder vindt dit werk leuker. “Het zijn nieuwe uitdagingen – dat is spannend.” Het is bovendien een natuurlijke ontwikkeling. “Doe je dat niet, dan weet je dat er over een paar jaar jongeren voor je neus verschijnen met meer frisse ideeën, waar je het stokje aan moet overgeven.”

Thijs de Meester

© De Beeldredaktie / Erik van ’t Woud

Thijs de Meester (26) studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Tijdens het laatste jaar van zijn studie werkte hij al voor OGD ict-diensten. Dat beviel zo goed dat hij niet meer koos voor een carrière in de richting van zijn studie. “Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt en van mijn beroep mijn hobby. De kennis van werktuigbouwkunde gebruik ik nog wel in mijn vrije tijd.”

“Nieuwe kansen grijpen”

Thijs de Meester (26) werd door zijn werkgever OGD ict-diensten tot twee jaar geleden vooral gedetacheerd bij servicedesks en als werkplekbeheerder. Doordat steeds meer klanten de overgang naar de cloud maken, kwam veel van de tijd vrij die hij tot dan toe vulde met onderhoud aan hardware, support en back-ups. “Dat kostte me tot 90 procent van mijn werktijd”, aldus De Meester.
Voor het invullen van die vrijgekomen tijd krijgt hij veel vrijheid, mits hij nieuwe initiatieven opzet. De Meester grijpt die kans met beide handen aan. OGD heeft een eigen Infrastructure-as-a-Service-platform (IaaS) en werkt binnen Azure met PaaS- en SaaS-omgevingen. Met zijn team verkent De Meester nieuwe technieken en mogelijke wensen van klanten buiten het aanbod van OGD. “De hele organisatie heeft hier baat bij, want er is meer sprake van interne kennisdeling.”
Het is ook goed voor hemzelf. “Ik kan grotendeels zelf bepalen hoe ik me verder wil ontwikkelen. Ik geloof in ‘Infrastructure as Code’; installatie en configuratie door middel van code. Zoals de lead architect van Windows Server zei: ‘Servers moet je niet beheren als huisdieren, maar als vee.’ Een zieke koe stuur je niet voor 20.000 euro naar de veearts. Zo moet je een server ook niet urenlang met de hand herstellen als je met een nieuwe installatie de service binnen een uur weer aan de praat krijgt. Dat kun je bereiken via code. Ik voer dat stapsgewijs in bij mijn klanten.”

Peter den Hollander

© De Beeldredaktie / Erik van ’t Woud

Peter den Hollander begon 21 jaar geleden bij Veilinghuis Troostwijk als boekhouder. Na een managementbuy-out kreeg hij de kans over te stappen naar de IT-kant. Trainingen stoomden hem klaar voor de functie van beheerder. Met opleidingen ben je nooit klaar, heeft hij ondervonden. Hij volgt nog veel online cursussen en is elk jaar aanwezig op de Ignite-conferentie van Microsoft in de VS. Hij is nu CTO.

“Normalere werktijden”

Troostwijk Veilingen ging in 2006 volledig online, in al zijn vestigingen in zestien landen. Die eigen hard- en software is nu grotendeels gemigreerd naar de ­(private) cloud. Dat heeft veel voordelen, zegt CTO Peter den Hollander (55), zoals gemak, schaalbaarheid en redundantie. “Ik heb nog maar weinig omkijken naar de infrastructuur. De kans dat het omvalt is klein en dat is belangrijk want we doen hier zo’n 150 miljoen euro omzet per jaar. Dat mag niet stil komen liggen.”
Het heeft Den Hollander ook meer vrije tijd opgeleverd. Nu is hij “maar 50 tot 60 uur” in de weer per week. En als straks zijn ideale omgeving staat – waarbij ook de webomgeving voor 95 procent in de cloud staat – dan, ja dan kan hij misschien wel genieten van een werkweek van 40 uur. “Dat zou fijn zijn, maar vergeet niet dat ik echt van mijn werk houd!”, nuanceert Den Hollander.
Hij is nog als ‘old school’ beheerder begonnen. “Nu zit ik nog steeds aan de knoppen – ik beheer nog alles – maar er blijft meer tijd over om als product­owner het developmentteam aan te sturen en de site nog beter te laten werken. Het scheelt zeker 30 tot 40 procent in tijd. Dat komt goed uit, want de webomgeving is erg complex.”

Wijnand van Eijk

© De Beeldredaktie / Erik van ’t Woud

Wijnand van Eijk startte zo’n 20 jaar geleden in een administratieve functie, die hij al snel combineerde met werk als systeem­beheerder. In zijn vorige baan, bij verzekeraar De Goudse, werkte hij als engineer in het Microsoft Infrastructure-team.
Sinds twee jaar is hij bij maritieme equipment-leverancier Royal IHC werkzaam als engineer in het infrastructuurteam, met als focus het Microsoft-systeem en -applicatielandschap.

“Niet wachten op wat zeker komt”

Veel impact op zijn werk heeft de cloud nog niet, vindt Wijnand van Eijk (41). “Er worden diverse apps als een dienst afgenomen en we werken met Office 365. Dat scheelt hooguit een paar servers terwijl we hier bij IHC zo’n 500 servers beheren. Dan maken die paar servers nog niet zo veel uit.” Zijn werk is wel veranderd in de afgelopen twee jaar. “Vroeger bouwden we voor een nieuwe applicatie zelf de server. Dat doen we nu niet meer als het een clouddienst betreft. Wel realiseren we koppelvlakken voor bijvoorbeeld de authenticatie en een beveiligde verbinding.”
Van Eijk wacht niet af tot nieuwe technologieën als de cloud hem overbodig maken. “Ik ben bezig met mijn bachelor HBO Informatica. Met seminars houd ik de ontwikkelingen bij, zoals rondom Azure. Daarnaast wil ik mijn soft skills verder ontwikkelen. Mijn werk gaat steeds meer richting regie. Ik wil goed dialogen kunnen voeren met leveranciers zodat ik als klant sturend kan zijn. Ik wil me ook meer richting architectuur ontwikkelen zodat ik beter kan specificeren wat ik wil en goed kan toetsen of ik dat ook werkelijk heb gekregen. Het is binnen de IT niet eenvoudig om goed te vertellen wat je wil, waardoor het te vaak voorkomt dat je dat ook niet krijgt.”

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.