Management

Carriere
Joost Boele

De carrière van Joost Boele (36)

‘3300 medewerkers moeten veilig hun belangrijke werk kunnen doen’

10 oktober 2022

‘3300 medewerkers moeten veilig hun belangrijke werk kunnen doen’

Lange tijd leek het erop dat Joost Boele (36) wetenschapper zou worden, maar de liefde voor computers bracht hem na een aantal omzwervingen uiteindelijk naar een baan als CISO bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Daar zorgt hij ervoor dat een organisatie met 3300 medewerkers veilig onderzoek kan doen naar kankerbestrijding.

Het duurt vanwege de lange ziekenhuishallen eventjes om zijn kantoor te bereiken, eenmaal daar komt Boele al snel op stoom voor het interview met AG Connect. Hij hoopt jonge IT’ers enthousiast te kunnen maken voor de zorg, want -zoals in eigenlijk alle sectoren- zijn die hier hard nodig. “Op deze plek, het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, wordt onderzoek gedaan naar kanker en kankerbestrijding. Het is iedere dag weer een bijzonder gevoel om deel uit te maken van deze organisatie en de missie.”

Boele is erg graag bezig met moeilijke dingen. Hoe ingewikkelder, hoe beter. Hij beschouwt zichzelf als een ‘full-on nerd’. “Zo eentje die graag met vrienden games en bordspellen speelt, of vroeger Magic the Gathering.”

Op de middelbare school was Boele op z´n zachtst gezegd bovengemiddeld handig met computers. In de derde klas liep hij het kantoortje van de systeembeheerder binnen om hem de volledige back-up, alle adresbestanden en het BIOS-wachtwoord te laten zien. Er volgde onmiddellijk een aanbod om op school betaald computers ‘in elkaar te zetten’. “We verdienden daar zo’n zes euro per uur mee. Het was één van de leukste bijbaantjes die ik heb gehad.” Intussen was Boele ook veel in de bibliotheek te vinden om daar uit boeken te leren programmeren. “Tegenwoordig kan dat gewoon met YouTube-filmpjes.”

Creditcardfraude herkennen

Boele stond bekend als een ‘computerjongen’, maar zijn interesses zijn veel breder. Hij droomde van werken in een laboratorium, het liefste in een functie waarbij hij ook met computers kon werken. Na de middelbare school deed hij een studie biomedische wetenschappen aan de VU, met een master bio-informatica. Hij specialiseerde zich daarbij in DNA-sequenties. Omdat hij nog tijd over had voor meer verdieping, volgde hij ook een bachelor Kunstmatige intelligentie. “We hielden ons daar bezig met onder meer creditcardfraude herkennen en suggesties op basis van filmvoorkeur. Het ging om beeldherkenning, tekstherkenning en classificatie-algortimes.”

Hij bleef vastbesloten om wetenschapper te worden, na zijn studie was een PhD logisch vervolg. Hij volgde een genomics-cursus, de studie naar erfelijkheid en genen. Hij wist toen zeker dat hij op de goede plek zat. “Ik zag er mensen met een vermoeide gezichten naar hun velletjes papier kijken met alle a’tjes, c’tjes, t’tjes en g’tjes. Ik werd er juist heel vrolijk van: dit is echt iets voor mij!” Boele was in zijn PhD ‘hyper specialistisch’ bezig met onder meer simulatietools ontwikkelen die helpen bij kankerbestrijding. Hij verbleef onder meer in Houston om daar bij MD Anderson Cancer Center in hetzelfde vakgebied te werken.

Op de achtergrond had Boele inmiddels een ZZP-bedrijfje voor web-ontwikkeling, waarin hij als hobbyist behoorlijk bedreven was geworden. Dat begon toen een buurman die kantoorartikelen verkocht hem vroeg om een e-commerce website te bouwen. “Hij wist alleen dat ik wel ‘handig ben met computers’ en vroeg me of ik een website kon bouwen. Ik had dat wel eens gedaan, dus ik zei ja. Ik kon de zaken die met webwinkels te maken hebben via Google wel vinden.”

Websites bouwen

Er volgde een tijdrovend proces waarbij Boele veel ‘bells en wistles’ tegenkwam. “Maar ik leerde er ontzettend veel van. En uiteindelijk lukte het me om vanaf de grond een e-commerce platform neer te zetten dat ‘100% custom’ was.” Al snel kwamen er mails binnen van andere ondernemers die ook wel zo’n website van Boele wilden. “Ik ben er tijdens mijn PhD mee doorgegaan, als bijverdienste. Het was nooit een volwaardige baan, maar ik bleef zo al die jaren wel in contact met de IT-wereld.”

Na het behalen van zijn PhD stond Boele voor de keuze: doorgaan in de wetenschap of toch kiezen voor de IT? Hij twijfelde. “Als wetenschapper moest ik grote offers maken. Postdoc-posities van 2 tot 3 jaar breng je grotendeels in het buitenland door, terwijl ik juist een gezinnetje wilde stichten. Ik had daar eigenlijk niet zo’n trek meer in.”

Hij belandde bij zorgverzekeraar DSW, als businessanalist en projectleider voor onder meer een polisbeheerssysteem. Hier kon hij als IT’ers alsnog iets doen in de zorgsector, waar hij een sterke binding mee heeft gehouden. “Ze wilden er onder meer betalingen mogelijk maken met iDEAL. Ik werd niet geacht om te kunnen programmeren, maar ik was wel één van de weinigen die iDEAL ‘van binnen kende’ vanwege mijn achtergrond als websitebouwer. Die ervaring kwam dus ineens goed van pas.”  De overgang van de wetenschap naar het bedrijfsleven verliep soepel. “Het verschil zat vooral in kleine dingen, zoals vergaderingen plannen. Ik kon ineens mensen online uitnodigingen en vergaderingen laten accepteren in plaats van eindeloos rondmailen.”

Avontuur snel ten einde

Het avontuur bij DSW duurde echter niet heel lang. “Het nadeel van zorgverzekeringen is dat ze maar één keer per jaar veranderen. Ik wilde sneller dan dat. Het wachten op een nieuwe release om te kijken of iets werkt kon erg lang duren.” Op een event waar Boele als ZZP-websitebouwer aanwezig was, raakte hij in gesprek. “Een medewerker van Deloitte vroeg aan het publiek wat zij zochten in een functie. Voor mij was dat plezier en uitdaging, precies waar Deloitte hoog op werd beoordeeld door eigen werknemers. Ik maakte een praatje en vele maanden besloot ik eens te mailen. De volgende dag kon ik al langskomen voor een gesprek.”

In zo’n vijf jaar bij Deloitte gaf Boele onder meer advies op managementniveau over cybersecurity. Maar Boele had nooit gedacht dat hij hier zou terechtkomen. “Ik bouwde websites, ik had mezelf nooit durven verkopen als een security-expert. Deloitte schatte echter in dat ik het wel zou kunnen. Ik sprak al ‘computer’, alleen nog geen ‘security’.” Het beviel hem goed, mede omdat zijn collega’s dezelfde passie voor ethisch hacken hadden. “Het was een sfeer waarin je ’s avonds na werk nog wel eens blijft hangen met een pizza en een drankje om je samen te verdiepen in hacken.” Boele werd klaargestoomd met cursussen die hij -met een knipoog- ‘Death by Powerpoint’ noemt. “Bootcamps voor het behalen van certificaten. Veel ervan wist ik ergens al wel, zoals asymmetrische encryptie en het OSI-model, vanuit algemene interesse.”

Commerciëler

Na vijf jaar werd zijn rol bij Deloitte steeds commerciëler. “Dat wordt daar ook van je verwacht. Ondanks dat ik me nog genoeg kon ontwikkelen, ging ik toch om me heen kijken.” Hij stuitte op een vacature voor CISO bij Antoni van Leeuwenhoek. Er waren eerst twijfels; de zorgsector staat niet overal bekend als koploper op IT-gebied. “Maar ik schreef toch, omdat dit de enige plek is waar ik mijn security-achtergrond kan combineren met onderzoek naar kanker.” Er volgde een goed gesprek. En inmiddels staat Boele bij Antoni van Leeuwenhoek aan het hoofd van een team van Information Security Officers (ISO). “Op veel plekken is er maar één ISO en die is ook de CISO. Hier werkt gelukkig een volwaardig team.”

Voor Boele staan plezier en voldoening voorop. “Mijn werk gaat niet over computers, maar over mensen. Zo’n 3300 collega’s hier zijn heel goed in kanker genezen en onderzoek doen naar kankerbestrijding. Ik probeer ze bij te brengen hoe ze veilig kunnen werken zonder een datalek te veroorzaken. Tegelijkertijd wil ik ook niet te veel tijd van ze ‘afpakken’. De missie van de organisatie, mensen genezen, maakt het voor mij helemaal de moeite waard. Onderzoekers, medewerkers, eigenlijk spreekt iedereen hier op een warme menslievende manier over dat doel.”

Een oude Eend

Op zijn werk staat Boele inmiddels bekend als ‘de collega met die Eend’. “Ik haal hem er geregeld bij als een vorm van toegepast risicomanagement. Een computer van een gloednieuwe auto kan kapotgaan of gehackt worden. Een Eend heeft geen computer. Je hoeft hem ook niet op slot te doen, want dan komen inbrekers via het vinylen dakje binnen en het kost je 200 euro om dat te vervangen. Neem dan maar mijn spullen mee.” Hij sleutelt graag aan zijn auto. “Het is fijn om naast al het praten, denken en schrijven ook even met m’n handen bezig te zijn.” 

Boele hoopt dat meer jonge IT’ers zullen kiezen voor de zorg. “Wat voor mijn carrière goed werkte is dat ik altijd wel een ‘backburner-projectje´ heb waar ik me soms jarenlang op kan storen. Van alle proefballonnetjes die ik heb opgelaten, stortten de meesten brandend ter aarde. Soms blijft er iets overeind, zoals bij mij een klus voor de buurman waarbij uiteindelijk een ZZP-bedrijf in websites bouwen uit voortkomt. Een advies voor IT´ers? Kies alles. Niet kiezen is ook een keuze.”

MAGAZINE AG CONNECT

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (oktober 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.