Overslaan en naar de inhoud gaan

De 5 domste oorzaken van dataverlies

"Iedere IT’er herkent de paniek die uitbreekt als er, om welke reden dan ook, dataverlies optreedt binnen het bedrijf. De druk op de IT-afdeling om data te beschermen rijst tot ongekende hoogten, waardoor er wel eens fouten gemaakt worden.Zeker nu data zich op ook onverwachte plekken in het bedrijf kan bevinden", zegt Visser.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De ranglijst

Visser is de eerste om toe te geven dat zijn lijstje bestaat uit zaken die door de goegemeente als 'open deur' worden bestempeld. Maar de beschreven gevallen komen voor, dus zulke open deuren zijn het nou ook weer niet.

  1. Geen duidelijke beschrijving en uitvoering van bestaande IT-, retentie- en backup-procedures. Bijvoorbeeld: een testserver wordt overgeheveld naar de productieomgeving, maar niemand heeft de IT-afdeling verteld dat daar nu waardevolle data op staat, waar een backup van moet komen.
  2. Geen up-to-date besturingssysteem en antivirussoftware. De werkdagen zitten al bomvol en er is eigenlijk te weinig mankracht om te patchen. Maar dat kan uitmonden in verraderlijke veiligheidslekken en omvangrijk dataverlies.
  3. Geen effectieve back-up. Uit recent onderzoek van Kroll Ontrack onder klanten bleek dat 60 procent wel over een back-up beschikte op het moment van dataverlies, maar dat die back-up niet behoorlijk functioneerde toen het nodig was.
  4. Het verwijderen van data die nog steeds in gebruik zijn. Dit klinkt verbazingwekkend, maar je zal ze de kost moeten geven hoe vaak wij een datarecovery uitvoeren op tapes of back-up-servers waarvan werd gedacht dat ze buiten gebruik waren.
  5. Het IT-beveiligingsbeleid wordt niet getest. Zelfs de kleinste fout in IT-beveiliging kan grote gevolgen hebben, waaronder dataverlies en enorme schadeposten. Als je dat niet van te voren controleert is het je eigen schuld als data verloren raakt.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in