Development

Software-ontwikkeling
De beste

De 10 beste JavaScript-editors

Sublime Text en Visual Studio Code een fractie beter dan de rest, ook Brackets een aanrader.

© Shutterstock
23 juni 2017

Sublime Text en Visual Studio Code een fractie beter dan de rest, ook Brackets een aanrader.

JavaScript-ontwikkelaars hebben ruime keus in goede editors voor het schrijven van hun code.  De verschillen zijn klein,  maar ze zijn er wel, constateert softwarespecialist Martin Heller in een evaluatie voor InfoWorld.

Van de 10 editors die Heller de maat nam, scoort er geen enkele bij een maximum van 5 beneden de 4 sterren. Een echt slechte keus maak je dus niet snel, als je uit zijn lijstje kiest. Maar niet iedere editor is voor elke taak en elke programmeur even geschikt.

Sublime Text 3.3126 en Visual Studio Code 1.11.1 scoren als enige het maximaal aantal sterren. Heller lijkt een lichte voorkeur te hebben voro Sublime Text, vanwege de snelheid van werken en de uitgebreide functionaliteit. Voornaamste nadeel is de gebrekkige documentatie, maar daar zijn alternatieven voor. En anders dan de meeste concurrenten is Sublime Text niet grartis; gebruik kost eenmalig 70 dollar.

In veel gevallen is Visual Studio Code van Microsoft ook een aanrader, aldus Heller. Het heeft nog uitgebreidere fucntionaliteit dan Sublime Text - met name de auto-aanvulfunctie blinkt uit - maar het is wel wat trager. Dat is te wijten aan het feit dat Visual Studio Code functionaliteit van een Integrated Development Environment bevat; daardoor kan men in het tool bijvoorbeeld ook debuggen. Visual Studio Code is gratis.

Ook Brackets kan Heller aanraden. Bracketrs onderscheid zich met name met zijn interface en met de mogelijkheid om een actuele preview te krijgen van webpagina's waar je aan werkt. Ook Brackets is gratis.

Dat Heller drie aanraders noemt, betekent niet dat hij gebruik van de andere afraadt. Afhankelijk van persoonlijke wensen, ervaring en het onderhavige werk kunnen Atom 1.15.0, Komodo Edit 10.2.22, Notepad++ 7.3.3, BBedit 11, Textmate 2.0-rc4, Emacs 25.1 en Vim 8.0 zeker hun diensten bewijzen. Meeer details vind je in het profiel dat Heller van de tools heeft gepubliceerd op InfoWorld.

Een keuzecriterium dat Heller niet benadrukt, maar wel aanstipt, is de onderhoudsinspanning die de bouwers van de tools plegen. Voorbeeld is Textmate, dat twee jaar terug nog één van Hellers favorieten was. Dat was mede te danken aan de specificaties van versie 2 van dat tool. Maar twee jaar later is is Textmate nog steeds niet verder dan release candidate 4, waardoor het nu wel begint achter te lopen op de concurrentie.
 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.