Management

Zakelijke software

Databases: vaker buiten de deur

5 september 2014

Marktverhoudingen stabiel

Microsoft heeft twee derde geleverd van alle databases die bij Nederlandse bedrijven in gebruik zijn. Vorig jaar was zijn SQL Server ook al goed voor dat aandeel, na een tussensprint van 2012 op 2013 waarbij het bijna 10 procent aan zijn installed base toevoegde. Oracle en IBM klimmen in de telling van 2014 een procentpuntje. Dat gaat ten koste van de categorie Overige.


Basis: Alle databasemanagementsystemen die draaien bij vestigingen met ten minste 50 medewerkers.

Meer klanten voor SQL Server

Hoewel zich dat niet vertaalt in een groter aandeel in het aantal draaiende databases, maakt wel een groeiend deel van de vestigingen gebruik van SQL. Van de databaseleveranciers die meer dan 1 procent van de Nederlandse vestigingen bedienen, laat alleen Microsoft groei in zijn klantenkring zien. In 2011 had 61 procent van alle vestigingen SQL Server in huis. De aandelen van Oracle (inclusief MySQL), IBM, Progress en SAP (inclusief Sybase) onder de vestigingen met databases zijn de afgelopen 5 jaar stabiel.

 
Basis: Alle vestigingen met ten minste 50 medewerkers.

Hosting wordt populairder

Het aantal database(s) dat buiten de deur draait, neemt snel toe. Dit jaar ligt dat aandeel weer een derde hoger dan vorig jaar, en vorig jaar was er ook al sprake van een forse toename. Daarbij is wel een duidelijke voorkeur voor het draaien bij een hostingpartij. Slechts 0,1 procent van de databases draait extern bij een cloudprovider. Opmerkelijk is wel dat organisaties met meerdere vestigingen kennelijk aan het consolideren zijn geslagen. Het percentage databases dat niet lokaal, maar bij een nevenvestiging draait, sprong dit jaar ineens van net iets meer dan 20 naar 30.


Basis: Alle databasemanagementsystemen die draaien bij vestigingen met ten minste 50 medewerkers.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!