Management

Zakelijke software

Databases: Microsoft heerst

21 februari 2015

Databases bij alle grotere vestigingen in gebruik

Nog geen 30 procent van de vestigingen gebruikt een apart aangeschafte database. Maar dat beeld wordt sterk beïnvloed door de kleinere bedrijven. Vestigingen met minder dan 50 medewerkers gebruiken veel minder vaak een aparte database, en die vormen wel de meerderheid. Toch zijn er over de gehele linie behoorlijk grote verschillen te noteren tussen de bedrijfssectoren. Vooral in de logistieke hoek is het hebben van een databaseoplossing geen vanzelfsprekendheid, eerder een uitzondering. Vooral dienstverleners en overheidsinstanties maken vrij snel gebruik van database-toepassingen.

Microsoft heerst

Nederlandse vestigingen hebben een grote diversiteit aan databases in gebruik. Wel wordt het marktsegment gedomineerd door Microsoft. Bijna de helft heeft SQL Server in huis, en bijna één op de zes werkt met Microsoft Access.

Oracle scoort alleen bij overheid en grote bedrijven

Wie database zegt, denkt vaak meteen aan Oracle. Dat is ongetwijfeld nog steeds een erfenis van de rol die Oracle heeft gespeeld bij het populariseren van het relationele databasemanagementconcept, dat de databaseoplossingen nog steeds domineert. Toch heeft Oracle naar aantal geleverde oplossingen gemeten een bescheiden marktaandeel, alleen bij de overheid is Oracle de grootste leverancier. In alle andere segmenten moet het Microsoft – meestal ruim – voor laten gaan. Ook de open-souredatabase MySQL, die Oracle sinds de overname van Sun bestiert, kent in veel branches en grootteklassen een ruimere verspreiding dan de Oracle-database.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!