Management

Zakelijke software

Databases: in huis wordt de uitzondering

9 juli 2015

SQL Server is en blijft dominant

Ruim twee derde van het aantal databases dat draait bij Nederlandse vestigingen met 50 man of meer, is een SQL Server van Microsoft. Dat aandeel kruipt de laatste ­jaren gestaag omhoog. Drie jaar terug lag het aandeel van SQL Server nog 10 procentpunten lager.

Iets minder dan een kwart van de SQL Server-databases die in gebruik zijn, is de 2005-versie, ongeveer 58 procent betreft de 2008-versie, ongeveer 16 procent is SQL Server 2012 en ongeveer 1 procent bestaat uit de meest recente versie SQL Server 2014.

Voor Oracle geldt dat driekwart van de oplossingen bestaat uit Oracle 12c of oudere versies en ongeveer een kwart uit MySQL-oplossingen. Van IBM zijn momenteel bijna alleen nog DB2-varianten in gebruik. Informix vormt minder dan 5 procent van alle IBM-installaties.

 

Steeds meer vestigingen kiezen Microsoft

De dominantie van SQL Server wordt niet alleen veroorzaakt doordat ­bestaande klanten er steeds meer gebruik van gaan maken, Microsoft slaagt er ook jaar in, jaar uit in om nieuwe klanten te winnen. Driekwart van de vestigingen maakt anno 2015 gebruik van SQL Server.


Steeds vaker buiten de deur

Er heeft de afgelopen jaren een snelle omslag plaatsgevonden in de locatie waar de database draait. Dat is het gevolg van twee trends: een groeiende populariteit van het uitbesteden van de zorg voor de database aan dienstverleners, en een consolidatieslag bij organisaties die uit meerdere vestigingen bestaan. Daardoor draait nu nog minder dan de helft van de databases op een server die staat op de vestiging die de ­database gebruikt.


Transport voorop bij hosting

De transportsector maakt met voorsprong het meest gebruik van een externe dienstverlener om de database(s) te draaien. Overheid, onderwijs, ­gezondheidszorg en ­diensten kiezen vaker voor consolidatie van de ­database op een centrale vestiging.


 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!