Overslaan en naar de inhoud gaan

Data van 34 andere webshops gelekt bij Allekabels-datalek

Bij het datalek bij Allekabels.nl zijn ook persoonsgegevens van klanten van 34 andere webshops gelekt. Het gaat om de 33 webshops van DutchDo en Kabeltje.com. Een woordvoerder van Allekabels.nl laat weten dat onduidelijk hoeveel klantgegevens van de 34 webshops gelekt zijn.
datalek
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

RTL Nieuws onthulde vorige week dat de gegevens van ongeveer 3,6 miljoen Nederlanders in handen van criminelen zijn gevallen. Die gegevens kwamen uit een database van Allekabels.nl, die sinds eind januari te koop wordt aangeboden op een hackersforum. De gegevens worden actief misbruikt om bijvoorbeeld phishingberichten te sturen.

34 webshops lekten ook

Een lezer tipte AG Connect dat ook Kabeltje.com bij klanten melding heeft gemaakt van een datalek. Tweakers meldde op basis van informatie van Allekabels.nl dat het niet om een nieuw datalek gaat, maar hetzelfde datalek als vorige week. Volgens de nieuwswebsite zijn bovendien ook gegevens van klanten van de DutchDo-webshops uitgelekt. Onder DutchDo vallen nichewinkels als Coaxkabel.nl, Condensators.nl en Draadlozedeurbel.nl. 

Een woordvoerder van Allekabels bevestigt ook tegenover AG Connect dat het om hetzelfde lek gaat en dat DutchDo en Kabeltje.com onder Allekabels valt. Volgens de woordvoerder zijn vorige week onafhankelijke experts van twee securitybedrijven ingevlogen om onderzoek te doen naar het lek. "Met wat zij vonden, zijn we klanten op de hoogte gaan stellen."

Veel klanten ontvingen vorige week vrijdag al een melding van de gelekte gegevens. "Maar een groep met hele specifieke gevallen zijn deze week pas op de hoogte gesteld. Dat zijn mensen die niet één wachtwoord en e-mailadres gebruikte bij onze webshops, maar meerdere e-mailadressen en wachtwoorden voor de verschillende onderdelen. Die moesten dubbel gecheckt worden." De woordvoerder benadrukt dat dit een doorlopend proces is, dus dat er ook later nog e-mails kunnen komen over het datalek. 

Wat is gelekt?

In het datalek van Allekabels.nl zaten 2,6 miljoen unieke e-mailadressen die gekoppeld zijn aan namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en versleutelde wachtwoorden. Daarnaast zijn de gegevens van klanten die via een andere webshop bij Allekabels hebben besteld gelekt. Onder die gegevens zitten echter geen e-mailadressen of wachtwoorden. Verder zijn 109.000 IBAN-nummers uitgelekt. 

Uit de mail van Kabeltje.com naar klanten blijkt dat er NAW-gegevens en e-mailadressen uitgelekt zijn. Ook bij DutchDo zijn NAW-gegevens en e-mailadressen buitgemaakt. Van sommige klanten zijn ook 'onherkenbare' wachtwoorden en IBAN-nummers gestolen. Hoeveel klanten van de 34 webshops in het datalek terecht zijn gekomen, kon de woordvoerder niet zeggen. "Maar het gaat per definitie om grote aantallen, want de webshops zijn erg populair."

De woordvoerder meldt verder dat er geen aparte melding nodig was bij de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat het om hetzelfde datalek gaat als dat vorige week naar buiten kwam. Van dat lek is al een melding gemaakt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in