Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Cyberschietbaan’ moet beveiliging vooruit helpen

Securityleverancier Palo Alto Networks biedt klanten en prospects gratis zijn nieuwe Cyber Range aan, waar teams kunnen trainen in gesimuleerde scenario’s. Normale ICT-opstellingen, maar ook benaderingen van daadwerkelijke klantomgevingen dienen voor het opdoen van realistische ervaring.
cybersecuritysimulatie
© Palo Alto Networks
Palo Alto Networks

De Cyber Range op het EMEA-hoofdkantoor in Amsterdam Zuidoost is de eerste buiten de Verenigde Staten. In dat thuisland heeft Palo Alto al enige tijd een mobiele simulatievoorziening, die is ingebouwd in een truck. Daarmee worden conferenties aangedaan, maar ook klanten bezocht. Een stationaire ‘cyberschietbaan’ is er ook, waarbij Nederland nu als eerste internationale locatie dienst doet. Singapore staat als volgende in de planning.

'Rampzalig weinig vrouwen'

“Dit is niet alleen voor ons als leverancier, dit is echt nodig voor betere security”, zegt CEO Mark McLaughlin van Palo Alto. Hij heeft de Cyber Range in Nederland vanmorgen officieel geopend, en daarbij ook gepleit voor meer vrouwen in cybersecurity. Er is al een tekort aan security-experts en het lage percentage vrouwen op dit gebied is helemaal rampzalig, aldus McLaughlin. “Dat ligt op zo’n 11 procent”, vertelt hij.

De leverancier verbindt zich dan ook aan het initiatief Women in Cybersecurity en aanwezig was ook CISO Jaya Baloo van KPN. De telecomfirma heeft al een eigen initiatief voor naschoolse bijeenkomsten om meer vrouwen te interesseren in ICT-beveiliging. Palo Alto haakt daar nu op aan, vertelt CEO McLaughlin.

Padvindsters en piloten

Daarnaast heeft Palo Alto al een samenwerkingsverband gesloten met de Amerikaanse Girl Scouts, waarbij achttien ‘cyber-insignes’ worden ontwikkeld om meisjes van jongs af aan al cybersecurity-vaardigheden bij te brengen. Deze alliantie met de padvindsters wordt nu land voor land verder uitgebouwd. Het interesseren van meisjes en kinderen is onderdeel van de langetermijnstrategie om security naar een hoger plan te brengen, legt McLaughlin uit.

Voor de lange termijn is ook een fundamentele verandering nodig in onderwijs, vertelt de CEO van Palo Alto. Voor de korte termijn wordt er simpelweg aan recruiting gedaan. De nieuwe Cyber Range valt onder de strategie voor de middellange termijn; het dient om interesses en vaardigheden te vergroten.

6TB aan malware

De simulatie-omgeving heeft een indrukwekkende malwareverzameling van zo’n 6 terabyte klaarstaan, die ook wordt geactualiseerd om de oefeningen zo realistisch mogelijk te maken. Voormalig luchtmachtpiloot McLaughlin trekt de vergelijking met vliegsimulatoren, waarin piloten worden getraind om te gaan met storingen, uitval én aanvallen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in