Innovatie & Strategie

Wetenschap
Pomp

Cyberdorpspomp voor onderzoekers

In het ICT Synergy Hub geeft IT de samenwerking tussen wetenschappers een impuls.

© Pixabay CC0 Public Domain
15 juni 2012

Een werkruimte in het gebouw ICT Synergy Hub op het Science Park in de Watergraafsmeer is geheel opnieuw ingericht, onder andere op instigatie van SARA en het Nederlandse eScience Center (NLeSC). Een hele wand van de werkruimte wordt ingenomen door een ‘tiled display’, een naadloze aaneenschakeling van acht breedbeeldschermen (vier breed en twee hoog). Deze Full HD-schermen leveren samen een resolutie van 7680 x 2160 pixels, ofwel 16,6 megapixels.

Het hele beeldvlak is aanraakgevoelig, zodat het kan worden bediend als een gigantische tablet. De gebruikte touchtechnologie is geschikt voor multitouchgebruik, zodat meer mensen tegelijk acties kunnen ondernemen. Het scherm kan één groot beeld weergeven, maar het kan ook in mixed mode worden gebruikt, met een mengeling van lokale data, remote data en een videoconferentieverbinding. Lokale aanwezigen kunnen de beeldinhoud van hun laptop met een eenvoudige handeling op het grote scherm zetten, of zelfs laptopbeelden van meerdere gebruikers tegelijk naast elkaar.

Voor de aansturing van het grote scherm wordt onder andere gebruik gemaakt van SAGE, de Scalable Adaptive Graphics Environment. Deze middleware is ontwikkeld aan de Universiteit van Illinois Chicago onder leiding van professor Jason Leigh. Een van de meer bekende producten van Leighs team is de CAVE, waarmee onderzoekers kunnen bewegen in een 3D-model dat wordt geprojecteerd op de wanden van een kamer. Bij SARA heeft ruim vijftien jaar zo’n CAVE gestaan.

Inmiddels staan er 84 SAGE Walls in de hele wereld. “We zien de walls als een elektronische vervanging van de ouderwetse dorpspomp op het marktplein. Ook een plek waar mensen samen komen en hun verhalen en kennis uitwisselen. Zo’n centrale plek in een gemeenschap wordt ook wel commons genoemd en ik noem de walls de cyber commons”, zegt Leigh. Cyber commons zijn instrumenten waarmee onderzoekers beter naar grote hoeveelheden gegevens kunnen kijken. “Vooral tegenwoordig is dat van belang, omdat de meeste wetenschappelijke experimenten haast vanzelf Big Data opleveren. De wetenschap zit eigenlijk niet te wachten op meer gegevens, maar op een beter inzicht in die gegevens.” Visualisatie is een middel bij uitstek om de grote lijnen in de gegevens snel te kunnen zien.

Het Collaboratorium bevat naast de tiled displays een hoefijzervormige tafel voorzien van allerhande aansluitingen voor laptops, zodat de deelnemers eigen gegevens kunnen inbrengen. Daarnaast zijn er mogelijkheden tot videoconferencing en 3D-projectie. De werkruimte is ook ruim voorzien van verbindingen met de buitenwereld. SARA-directeur dr. ir. Anwar Osseyran: “Het is van grote meerwaarde dat het Collaboratorium gekoppeld is aan de nationale High Performance Computing en Visualisatie (HPCV)-infrastructuur bij SARA. En via het netwerk van SURFnet is er een directe verbinding met de buitenwereld. Wij verwachten dat de Nederlandse onderzoekers en het bedrijfsleven er veel profijt van zullen hebben.”

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!