Overslaan en naar de inhoud gaan

'Cyberaanval VS langer aan de gang dan eerst gedacht'

De cyberaanval van ongekende schaal op de Amerikaanse overheid die eerder deze maand aan het licht kwam, is mogelijk al veel langer aan de gang dan aanvankelijk werd gedacht, heeft een Amerikaanse senator die betrokken is bij de cyberveiligheid woensdag gezegd. Rechercheurs dachten eerst dat de aanval op overheidsagentschappen en ministeries in april of maart begon.
Mark Warner
© Shutterstock
Shutterstock

De aanval trof onder meer de ministeries van Financiën, Handel, Energie en Buitenlandse Zaken en daarnaast de Nationale Gezondheidsinstituten. Hackers die banden hebben met de Russische veiligheidsdiensten werden in verband gebracht met de computerinbraak, maar Rusland ontkent elke betrokkenheid.

"De eerste inbraak is mogelijk al eerder geweest", zei de Democratische senator Mark Warner (Virginia), die als vicevoorzitter dient van de Senaatscommissie inlichtingen. Volgens Warner is er nog steeds uitgebreid onderzoek gaande, maar heeft dat nog geen harde bewijzen opgeleverd.

Traceren is lastig

Lacunes in de Amerikaanse wetgeving en het internationaal recht maken het volgens Warner lastig om grootschalige cyberaanvallen te traceren en tegen de hackers op te treden. Ook zei de senator dat de VS en bondgenoten beter controles moeten uitvoeren.

"We hebben zowel voor het bedrijfsleven als voor de publieke sector geen meldplicht" zei Warner over de cyberaanvallen. "Het beoordelen van de recentste aanval duurt langer dan we hadden gewild." Het probleem van een gebrek aan wet- en regelgeving gaat volgens Warner terug tot voor de regering-Trump. Al onder Obama werd er "fel teruggevochten" bij voorstellen om de cyberspace aan meer wetgeving te onderwerpen, aldus de senator.

Kritiek op Trump

Wel bekritiseerde Warner president Trump om diens weigering om Rusland aan te spreken over de aanval. "Er is duidelijk meermaals onwilligheid geweest in dit Witte Huis om Rusland op het matje te roepen", zij hij. "Ik geloof niet dat dat een probleem van de inlichtingendiensten is maar een probleem van het Witte Huis."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in