Beheer

Security
kantoortuin

Cyber Central wil cybersecurity ´normaal´ maken

Meer mensen moeten het begrijpen

© Shutterstock
10 oktober 2017

Meer mensen moeten het begrijpen

Met de oprichting van de stichting Cyber Central willen KPN, DearBytes, McAfee en Cisco security “normaal” maken. Met onder meer workshops willen ze security uit de technische ICT-sfeer halen.

Als security zo voor meer mensen begrijpelijker wordt, zullen ze ook beter voorbereid zijn op digitale dreigingen en daar beter, dus veiliger, mee omgaan. Dat is de redenering die de partners in Cyber Central aanvoeren. Erik Ploegmakers, managing director van KPN Security Services: “De gesprekken die wij voeren met klanten gingen vooral over technologie waarmee je controle over je security kunt krijgen. Klanten willen dat tegenwoordig anders. Ploegmakers vindt dat er te bijzonder gedaan wordt over security. “Klanten waren dat zat. Security is zo ondertussen ‘business as usual’. Security wordt nu nog te veel als iets ‘te technisch’ gezien. Een ver van mijn bed show. Het moet net zo gewoon worden als je handen wassen.”

Niet alleen ICT

Bovendien is de stichting er van overtuigd dat security niet meer puur een zaak voor ICT is. Daar ICT in vrijwel alle beroepen gebruikt wordt, hebben veel meer anderen dan alleen ICT’ers verantwoordelijkheid voor security. Maar daar security nog altijd ervaren wordt als iets dieptechnisch en complex, is dat voor veel mensen nog erg moeilijk. Door het ‘gewoner’ te maken en dus begrijpelijker, kunnen ook niet-ICT’ers veel veiliger met data en systemen leren omgaan, zo luidt de redenering.

Cyber Central biedt onder meer workshops, spellen voor CEO’s om ze security beter te laten begrijpen, hack workshops om te laten zien dat hacken niet zo moeilijk is en om je beter in te kunnen leven in een hacker en cybersecurity for dummies.

Cyber Central richt zich hiermee op de klanten van de bedrijven die zich erbij hebben aangesloten, maar wil op termijn ook scholen en maatschappelijke organisaties laten deelnemen aan de programma’s. Daarnaast is men op zoek naar andere bedrijven die zich bi het initiatief willen aansluiten.

Cyber Central is opgericht in samenwerking met de initiatiefnemers van IoT Academy. Een vergelijkbare stichting die vorig jaar is opgericht en zich richt op het versnellen van innovaties op het gebied van IoT. Dat doet ze door middel van evenementen, waaraan bedrijven kunnen deelnemen.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.