Cyber-aanvallen op banken vooral met ZeuS

23 mei 2013
Uit cijfers van beveiligingsbedrijf G Data blijkt, dat de cyber-aanvallen op banken vooral worden uitgevoerd met behulp van ZeuS. Dit is een trojan die in een aantal versies rondwaart. De onderzoekers kwamen de Citadel-uitvoering van ZeuS het meest tegen.

Trojaanse paarden of trojans worden ingedeeld in families, omdat de makers van die malware steeds kleine veranderingen aanbrengen in de originele code. In het eerste kwartaal van dit jaar was de verdeling tussen de diverse trojan-families als volgt:

 

Zeus voerde met een aandeel van bijna 58 procent de lijst aan.  De onderzoekers zijn bang dat het aantal aanvallen met trojans op banken de komende tijd alleen maar zal toenemen.

Arrestaties bieden weinig soelaas

Ondanks de recente arrestatie van verschillende personen die achter dit soort banktrojanen zitten, is het aantal infecties met banktrojanen in het eerste kwartaal van 2013 toch gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012.

G Data SecurityLab verwacht dat ZeuS, Caperb en aanverwante trojanen verdere grip zullen krijgen op online banktransacties. De cybercrime-community zal herstellen van de recente arrestaties en met hernieuwde kracht aanvallen inzetten. Zij worden hierbij geholpen door het feit dat antivirusproducten slecht in staat zijn om hun polymorfe banktrojanen te ontdekken en te stoppen.Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.