Cursus: Microsoft Certified System Administrator

5 september 2008

Reden
Als Solution Engineer voor Ricoh houd ik me bezig met de implementatie van software voor documentmanagement, archivering- en printoplossingen. Ik merkte dat mijn kennis tekortschoot en heb aangegeven dat ik daar iets aan wilde doen. Na overleg bleek de behoefte te bestaan met het hele ‘fieldteam’ de MCSA-training te doen.
De training duurde vijf dagen per module, we hebben ook nog twee dagen examentraining gedaan. In totaal heb ik vier modulen gedaan. Ik heb twee studiedagen per module gekregen van mijn werkgever, de rest van de cursus heb ik in mijn eigen tijd gedaan.
We zijn in mei 2007 gestart met een groepje van acht medewerkers van Ricoh Nederland, dat toen nog onder de naam Nashuatec Nederland opereerde. Het zijn Solution Specialisten en Technical Product Managers. De trainingen werden in Eindhoven gegeven omdat ook collega’s uit Den Bosch de training volgden.
Aangezien ik in Heerenveen woon en de reistijd naar Eindhoven twee uur bedraagt, zat ik tijdens de training in een hotel. Gelukkig stond mijn gezin achter de beslissing om deze training te doen, want ik ben voor elke module wel een week van huis. En natuurlijk thuis aan het studeren.

En?
Ik heb er veel aan in de dagelijkse praktijk. Je krijgt meer gevoel bij de methoden en werkwijzen van Microsoft-producten. Bij het installeren van software ben je vaak achter elkaar op ‘next’ aan het drukken, terwijl allerlei onbegrijpelijke dialoogschermen voorbij schieten.
Als ik nu een foutmelding krijg tijdens zo’n installatie, begrijp ik waar die melding over gaat. Dat was daarvoor wel anders. Het is erg handig om de Microsoft-taal beter te begrijpen. Ik snap nu veel beter hoe Windows in elkaar zit en welke logica erin zit.
Ik heb het steeds goed voorbereid en de studenten onderling hadden ook veel aan elkaar. Daar ging een stimulans van uit. De sfeer in de groep was goed en bij tijden gezellig.
Master it bood de zogeheten core-trainingen klassikaal aan, zodat de docent de nadruk kon leggen op specifieke, werkgerelateerde onderwerpen. Voor de keuzemodules konden deelnemers terecht in de Open Master Class. Dit had als belangrijk voordeel dat men individueel, maar tegelijk als groep kon studeren voor verschillende trainingen.

Zwaar?
Dat viel wel mee; ik kwam goed mee. Maar de belasting van zo’n training moet niet worden onderschat. Eén studente merkte op dat ze een ‘MCSA-weduwe’ was geworden, zo weinig zag ze haar partner nog. Het is natuurlijk overdreven, maar je bent er wel even zoet mee.
Ik raad iedereen die deze training wil gaan doen aan om er goed over na te denken en ervoor te zorgen dat je er echt achter staat.

Volgende cursus
Op dit moment ben ik bezig met de upgrade van MCSA naar MCITP SA.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!