Cursus: Microsoft Certified Master voor Exchange 2007

18 september 2009
  • Leeftijd: 34 jaar
  • Functie: senior architect technical infrastructure bij BRAIN FORCE
  • Gevolgde cursus: Microsoft Certified Master voor Exchange 2007
  • Aanbieder: Microsoft
  • Tijd en plaats: de eerste drie weken van mei 2009
  • Kosten: Normaal gesproken 18.500 dollar, exclusief reis en verblijf, maar ik kreeg een aanbieding van 13.000 dollar.

Reden?

Ik werk veel met Microsoft-producten en certificering op dat gebied is min of meer een hobby van me geworden. Binnen BRAIN FORCE is Exchange mijn specialiteit. Er worden op dit terrein allerlei standaardcursussen in Nederland aangeboden, maar ik wilde meer. Het Microsoft Certified Master-programma op het hoofdkantoor in Redmond is technisch het hoogst haalbare en toen ik van mijn leidinggevende groen licht kreeg, heb ik me meteen aangemeld.

Toelating?

Je moet de standaard-Exchange-examens gedaan hebben en aantonen dat je over voldoende ervaring beschikt. Ik heb een casus opgestuurd waaruit dit moest blijken. Daarna had ik nog een telefonisch interview. Ik begreep dat slechts één op de tien aanmelders wordt toegelaten. Wereldwijd zijn er zo’n honderd die de ‘Microsoft Certified Master on Exchange Server 2007’ hebben gehaald, waarvan vijf in Nederland. Ik ben er echt trots op!

Opzet?

Het programma duurde drie weken, inclusief drie theorie-examens van twee uur en één praktijkexamen waar je maximaal zes uur over mocht doen. De lessen begonnen om acht uur ‘s ochtends tot meestal een uur of half zeven ‘s avonds. In het weekend kreeg je een praktijkopdracht mee. Gelukkig mocht je ‘24/7’ het gebouw in om aan je opdracht te werken. De lessen waren klassikaal (in totaal vijftien man en één vrouw uit heel de wereld). De helft werkte ongeveer voor Microsoft zelf, de andere helft zat bij andere werkgevers. Ik heb nog steeds regelmatig contact met ze, onder meer via de Master-community, een online platform waar we vragen kunnen stellen aan de trainers en Microsoft-ontwikkelaars.

Tevreden?

Het was een geweldige ervaring. Enorm pittig, maar zeker de moeite waard! Ik heb weer echt moeten studeren. Als je alleen de boekjes leest, haal je het niet! De omgeving was enorm inspirerend. De Microsoft-campus: daar gebeurt het toch allemaal. En je krijgt les van de crème de la crème. We hebben ook een presentatie van Exchange 2010 gekregen, gegeven door de ‘Exchange product group’. Dat kan toch niet iedereen vertellen!

Aan de ene kant had ik meer tijd gewild om het allemaal te laten bezinken, aan de andere kant kost een consultant of architect die niet bij de klant zit geld, dus je kunt ook niet veel langer wegblijven.

Tip?

Aan mensen die dit ook willen, zou ik willen zeggen: doen! Maar vlieg er wel een paar dagen van tevoren heen, zodat je ook nog iets van het land kunt zien en je minder last hebt van je jetlag. En lees zeker de artikelen die op de pre-readinglist staan. Het kost je anderhalve week, maar je bent veel beter voorbereid op wat komen gaat. En zeg tegen je collega’s dat je er drie weken niet bent, want je hebt geen tijd om ook nog werkzaken te doen.
Volgende cursus?Ik ben bezig met Windows Server 2008-certificering en wil straks een upgrade doen naar Exchange Server 2010.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!