Cursus: Kopstudie HBO ICT

5 november 2010

 

Aanleiding?
Het behalen van een hbo-diploma is, wegens het vroegtijdig stoppen van mijn hbo-Bedrijfskundige Informatica op de HES Rotterdam, altijd op mijn ‘to do-lijstje’ blijven staan. Na meerdere AMBI-modules en I-tracks gehaald te hebben, bleek ik met behulp van een verkort instroomtraject in te kunnen stromen bij Hogeschool NOVI om zo mijn hbo-diploma te kunnen behalen. Een aantrekkelijke mogelijkheid voor mij om zo mijn kennis door werkervaring en eerder behaalde certificaten te kunnen verzilveren.

Waarom deze aanbieder?
De manier van lesgeven en geboden kwaliteit door NOVI is mij altijd goed bevallen tijdens eerdere opleidingen voor het AMBI HSB-traject. Verder was NOVI, voor zover bekend, de enige hogeschool die mij deze ‘op maat’ gemaakte opleiding kon bieden op hbo-niveau.

Sterke punten?
De docenten zijn uit de praktijk, de opleiding wordt waar mogelijk op je ervaring en kennis afgestemd, en je wordt gestimuleerd tot onderzoek van je eigen organisatie. Hierdoor wordt de lesstof gekoppeld aan de praktijksituatie. Tot slot vond ik het prettig dat samenwerken met medestudenten sterk wordt gestimuleerd.

Zo kon er veel geleerd worden van de verschillende praktijksituaties.

Verbeterpunten?
Het instroomtraject was een relatief nieuw traject, hierdoor liep niet alles even lekker.

De online leeromgeving, het ‘leerplein’, werd bijvoorbeeld niet altijd optimaal benut. Sommige docenten maakten onvoldoende gebruik van de door NOVI geboden faciliteiten op het leerplein. Er was hierdoor geen eenduidige werkwijze voor wat betreft communicatie en aanbieden van lesmateriaal.

Verder hadden bepaalde vakken veel overlap en bleek de combinatie van sommige vakken te belastend. Maar over het geheel genomen was de studiebelasting wel goed te doen met een fulltimebaan.

Opzet?
Het ging om klassikale lessen, waarbij afwisselend in groepen danwel individueel gewerkt moest worden. Tijdens de lessen was er voldoende mogelijkheid voor interactie met docent en medestudenten, wat ik als erg prettig heb ervaren.

Lesmateriaal?
Soms was het erg veel leesmateriaal. Van sommige boeken werd ook maar één hoofdstuk gebruikt, wat naar mijn idee een beetje zonde van de aanschaf was. Over het algemeen sloot het materiaal goed aan op de lesstof.

Meest aan gehad?
Het afstand kunnen nemen van het operationele niveau om zo eens verder te kijken. Waarom doen we de dingen zo zoals we ze doen?

Volgende cursus?
Ik heb geen concrete plannen, maar ben me wel aan het oriënteren. Met mijn hbo-diploma op zak blijkt mijn carrièrepad breder geworden. Hier wil ik binnenkort gebruik van gaan maken.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!