Overslaan en naar de inhoud gaan

Cray verovert koppositie in supercomputerlijst

De Titan staat opgesteld bij het Oak Ridge Nationaal Laboratorium in de VS en wordt daar gebruikt voor het uitvoeren van grootschalige simulaties. Oak Ridge heeft al een vroegere topper binnen de muren, de Cray Jaguar die in de lijst van november 2009 in één keer op plaats 1 terecht kwam.
Business
Shutterstock
Shutterstock


Nr. Naam Type Land PFlops
1 (-) Titan Cray XK7 , Opteron 6274 VS 17,59
2 (1) Sequoia IBM BlueGene/Q, Power BQC 16C VS 16,32
3 (2) K Fujitsu SPARC64 VIIIfx Japan 10,51
4 (3) Mira IBM BlueGene/Q, Power BQC VS 8,16
5 (8) JUQUEEN IBM BlueGene/Q, Power BQC, Duitsland 4,14
6 (4) SuperMUC IBM iDataPlex DX360M4, Xeon E5-2680 Duitsland 2,90
7 (-) Stampede Dell PowerEdge C8220, Xeon E5-2680 VS 2,66
8 (5) Tianhe-1A NUDT YH MPP, Xeon X5670 China 2,56
9 (7) Fermi IBM BlueGene/Q, Power BQC Italië 1,73
10 (23) DARPA Trial IBM Power 775, POWER7 8C 3 VS 1,52

“Bij de Jaguar zijn we tegen de grenzen aangelopen”, zegt computerwetenschapper Jim Hack van Oak Ridge. “Zouden we dat systeem 10 maal zo snel willen maken dan hadden we de 200 racks van de Jaguar moeten uitbreiden naar minimaal 2000 racks. Dat hebben we niet gedaan, in plaats daarvan hebben we met Cray een geheel nieuw systeem ontwikkeld, met meer cores per processor en een andere architectuur”, aldus Hack.

Opschuiven

De vorige top-3 van de lijst is door de komst van de Titan een plaatsje naar beneden gezakt. Door het bijplaatsen van extra hardware kwam het JuQueen systeem van IBM op plaats 5 terecht. Tweede nieuwkomer in de top-10 is Dell, dat een systeem heeft gebouwd op basis van de gloednieuwe Intel Xeon Phi processors, die voorheen bekend stonden als de Intel Many Integrated Core Architecture (MIC).

Krachtige systemen

De topregio van de lijst wordt bevolkt door 23 systemen die een kracht hebben van meer dan 1 petaflops (miljoen miljard berekeningen met drijvende komma per seconde). Dat is volgens de opstellers van de lijst opmerkelijk, omdat pas 4,5 jaar geleden de eerste super met een kracht van 1 petaflops in de lijst verscheen. Dat was de Roadrunner van IBM die was ontwikkeld samen met het Amerikaanse Department of Energy.

Bijzonderheden in de architectuur

Inmiddels hebben 62 systemen uit de lijst een architectuur die berust op gewone processors en grafische coprocessors. De grafische chips kunnen lange reeksen getallen in één keer – dat wil zeggen parallel – verwerken.

De overgrote meerderheid van de systemen bevat multicore-processors. Ruim 84 procent werkt met chips die uit 6 of meer rekenkernen bestaan. Bijna de helft (46,2 procent) heeft zelfs chips met 8 cores of meer aan boord.

Vooruitzichten zijn gunstig

In tijden van financiële crisis is de aanschaf van een supercomputer die miljoenen dollars kost niet vanzelfsprekend. Maar is de sfeer in supercomputerland daarom bedrukt? We vroegen het aan dr. ir. Anwar Osseyran, directeur van SARA en momenteel aanwezig op de conferentie Supercomputing ’12 in Salt Lake City.

Osseyran: “Big Data is in opkomst, met alle mogelijke manieren om door datasets heen te kijken en analyses te verrichten. Onderzoekers beginnen meer en meer de mogelijkheden te zien, en vragen steeds meer data- en computing-resources. Daar vaart de markt wel bij. Wellicht is er wat minder te investeren en wordt er kritischer gekeken naar grote uitgaven, maar de sfeer zal daar zeker niet onder lijden.”

Er wordt vooral gekeken naar een bredere inzet van HPC. “Bijvoorbeeld voor de economy of scale (HPC clouds) maar ook naar industriële en maatschappelijke toepassingen. En er zijn links tussen HPC en gaming, energie efficiëntie van systemen, Big Data en petascale analytics. De onderwijssector geeft veel aandacht aan HPC opleidingen en training van studenten”, aldus Osseyran.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in