Overslaan en naar de inhoud gaan

Cray maakt mini-supercomputer voor bedrijven

De Cray XC30-AC is zoals de naam al suggereert, een aangepaste versie van de XC30-lijn supercomputers die Cray eerder dit jaar introduceerde. Hij maakt onder meer gebruik van de Aries system interconnect en de Dragofly netwerktopologie. Cray paste echter de behuizing, het koelsysteem en de energievoorziening aan voor de bouw van dit systeem waardoor aanzienlijk op de kosten kon worden bespaard. De XC30-AC heeft ook aanmerkelijk minder processorkernen, namelijk 128 in plaats van 384 in de XC30.
Cray mini-supercomputer
© Cray
Cray

Het systeem heeft een vanaf-prijs van 500.000 dollar.

De XC30-AC heeft een spanning nodig van 208 Volt in plaats van de 480 Volt die zijn grote broer vereist om te kunnen werken. Ook kan de kleine variant met simpeler netwerkbekabeling toe dan de glasvezel die vereist is tussen de kasten van de XC30.

Tot 176 teraflops

Het XC30-AC-systeem kan één tot maximaal acht kasten omvatten en maximaal 1024 sockets. Elke kast heeft 16 blades. De computerkracht varieert van 22 tot 176 teraflops

Cray produceerde al eerder een afgeslankte versie van de supercomputer-lijn XE-6. De XE-6 is echter gebaseerd op AMD chips terwijl de XC30 Intel Xeon chips gebruikt. Cray leverde de XE-6 aan bedrijven als General Electric en Exxon.

Cray ziet voor het systeem een markt bij bedrijven die nu veel rekenintensieve taken in de cloud uitvoeren. Wanneer je permanent 1 tot 3 equivalenten van een kast in de cloud aan het werk hebt, is het voordeliger het systeem in huis te halen, zegt Barry Bolding, Cray vice president Storage en Datamanagement in ITworld.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in