Overslaan en naar de inhoud gaan

Cook: Tech-bedrijven, jullie creëerden een chaosfabriek

"Te veel denken dat goede bedoelingen voldoende excuus zijn voor schadelijke gevolgen", sneert Apple CEO Tim Cook tijdens een voordracht voor studenten.
Apple-CEO in Vice-interview
© Vice
Vice

Tim Cook maakte zich tijdens een bijeenkomst op Stanford University in Silicon Valley boos over de richting die de technindustrie opgaat. "Het voelt een beetje gek dat iemand dit moet zeggen. Maar als je een chaos-fabriek creëert, kun je niet wegduiken voor de verantwoordelijkheid voor chaos die ontstaat."

Silicon Valley heeft aan de basis gestaan van veel revolutionaire ontwikkelingen, maar tegenwoordig krijgt de techindustrie ook een andere naam: het claimen van eer voor innovaties zonder de verantwoordelijkheid te nemen voor als dingen uit de hand lopen. Cook refereert aan de datalekken, privacyschendingen en nepnieuws.

Privacy en beveiliging

Vooral privacy gaat Cook aan het hart. "Sommige bedrijven verzamelen zo veel mogelijk informatie over waar we naar zoeken, tegen wie we praten, en waar we naar toe gaan, om dat pakket vervolgens te verkopen als basis voor hun bedrijfsmodel. Andere bedrijven falen regelmatig in de beveiliging van hun producten."

Maar niet alleen de techindustrie krijgt er van langs van Cook. Hij uit ook kritiek op de overheden die in toenemende mate proberen het gebruik van encryptie op communicatiediensten te frustreren. Die zijn juist de afgelopen jaren opgekomen om communicatie te beschermen tegen spiedende ogen. Cook ziet het gevaar dat zelfs als je niets verkeerd hebt gedaan mensen zichzelf gaan censureren. "Het gaat niet in een keer, maar stapje voor stapje." Hij zegt dat ironisch genoeg hierdoor een omgeving ontstaat waarin Silicon Valley  nooit van de grond had kunnen komen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in