Beheer

IT beheer

Continu testen ­cruciaal in ALM-tools

15 mei 2014

Agile ontwikkelen en in het kielzog daarvan DevOps – waarbij ontwikkelaars en beheerders nauw samenwerken aan de bouw, het testen en uitrollen van applicaties – maken continu software ontwikkelen mogelijk en eigenlijk ook noodzakelijk. Had een applicatie in 2010 nog jaarlijks gemiddeld vier releases van nieuwe versies, in 2020 zullen dat er al snel 120 per jaar per applicatie zijn. Dat betekent dat alles rondom het ontwikkelen van software fors versneld moet verlopen om dat te kunnen realiseren. Application Lifecycle Management-tools moeten die mogelijkheden dan wel bieden. “Men wil bijvoorbeeld zijn leveringstijd terugbrengen van zes maanden naar één maand. Concurrenten doen dat ook”, zegt Forrester-analist Kurt Bittner.

Continu testen

ALM-tools ondersteunen het beheer van de complete applicatielevens-cyclus, die ruwweg bestaat uit vijf fases: specificaties van requirements, ontwikkeling, testen, uitrollen en onderhoud. Belangrijke spelers in deze markt zijn HP, IBM, Microsoft, Atlassian, CollabNet, PTC, Rally Software, Rocket Aldon en Serena Software.

Bittner: “Bij een goede ALM-tool zijn drie functionaliteiten van groot belang: mobile, continu testen en cloud provided testen. Je zou het nog zonder mobile kunnen doen, maar daar zit wel de groei. Dus op termijn heb je dat toch nodig in je tooling.” De cloud zal vrijwel zeker de favoriete omgeving worden voor ALM. De voordelen daarvan zijn – net als voor andere productieomgevingen – zonneklaar: effectievere load balancing, minder administratieve overhead, betere schaalbaarheid en onmiddellijk toegang tot de nieuwste versies van software.

Niettemin is continu testen het belangrijkste onderdeel van een ALM-tool, vindt Bittner. “Anders kun je niet zo snel kwalitatief goede releases uitbrengen. Daarbij moeten de netwerkelementen goed getest kunnen worden, want tussen de gebruiker en de data die hij wil bekijken, zitten steeds complexere netwerken. Het is dus van belang dat het netwerkdeel in de test wordt meegenomen.”

Snelheid geboden

Dat het ontwikkelen en uitbrengen nu zo veel sneller gaat, en nog sneller zal moeten, is een gevolg van de veranderende vraag. Bittner: “Gebruikers zijn zeer ongeduldig. 80 procent van de apps wordt maar één keer gebruikt en dan weggedaan. Snelheid en kwaliteit zijn daarom van groot belang om als producent snel te kunnen reageren. Continu testen is API-gedreven. Er moet veel on the spot worden getest. Daarbij is mobile ook erg belangrijk, want steeds meer mensen gaan het internet op via een mobiel apparaat. Dat betekent dat je mobile het eerst met nieuwe functionaliteit komt.”

HP heeft onlangs zijn Application Lifecycle Management-portfolio uitgebreid met onder meer nieuwe functionaliteiten voor cloudgebaseerde en mobiele testen. Gebruikers kunnen de tools daarvoor direct aansluiten op Amazon Web Services om een omgeving te creëren waarin ze testen kunnen uitvoeren. Daarnaast kunnen gebruikers de cloudomgeving gebruiken met een scala aan mobiele telefoons waarop met de hand applicaties getest kunnen worden.

Bittner wijst ook op een groot voordeel van heel snel en vaak testen. “Een ontwikkelaar krijgt sneller feedback en dan zit het ook nog allemaal in zijn hoofd – hij heeft het ook nog maar net gemaakt. Dan kun je niet alleen sneller aanpassen, maar ook beter.”

Service Oriented Architecture

Bittner ziet het veel frequentere uitrollen en dus noodzakelijke testen als een logisch gevolg. “De afgelopen vijf jaar zijn enkele ontwikkelingen bij elkaar gekomen. Vooral de doorbraak van Service Oriented Architectures is daarbij belangrijk. Daarmee kun je individuele services testen. Alles is met SOA losgekoppeld, je kunt onderdelen vervangen zonder andere te beschadigen.”

Ook de opkomst van virtualisering is belangrijk. “Dat zorgt voor continue integratie; je kunt iets heel snel uitrollen in een virtuele omgeving. Deze nieuwe werkwijze haalt grenzen én pijnpunten weg. Veel organisaties zijn ouderwets ingericht. ALM-tools veranderen de cultuur in een organisatie niet, maar ze vergemakkelijken het doorvoeren van veranderingen in die cultuur wel.”

Insourcing

Aan de mogelijkheden van ALM-tools kleven meer voordelen dan snel kunnen testen, meent Bittner. “Men heeft vaak een deel van het werk geoutsourced vanwege de arbeidskosten. Maar continu testen kun je ook hier doen tegen lagere kosten. Het is bovendien sneller om dat dicht bij huis te doen. Ik denk daarom dat het weer grotendeels geïnsourced wordt.”

Automatisering zorgt voor lagere kosten. “Testen was altijd al goedkoop met behulp van standaard scripts. Bij continu testen doe je veel testruns. Als dat meer geautomatiseerd kan worden, bijvoorbeeld met ALM-tools, dalen de kosten per test. Bij handmatig testen kun je geen schaalvoordelen behalen, bij continu testen wel. En tegelijkertijd stijgen de snelheid én de kwaliteit.”

Dat kan een goede oplossing zijn voor het uit de weg ruimen van legacy-applicaties. “Je kunt hiermee even wat proberen en gelijk zien wat het effect is dankzij continu testen. Een release is geen big deal meer.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!