Overslaan en naar de inhoud gaan

Constantijn van Oranje: 'Ben niet bang voor investeerders'

Nederlandse ondernemers zijn erg behoudend in het aantrekken van venture capital. Terwijl investeringen nodig kunnen zijn om snel te groeien, zegt Constantijn van Oranje-Nassau, Special Envoy van Techleap in een interview met Adformatie. “Als er een mooie technologie is dan vinden we dat al heel snel gaaf. Terwijl het natuurlijk eigenlijk gaat om geld maken.”
Prinsjesdag 2019, prins Constantijn
© ministerie van Financiën
ministerie van Financi�n

Volgens Van Oranje zijn Nederlandse ondernemers zuinig bij het aantrekken van investeringen. “Ondernemers zijn bang voor investeerders en nieuwe aandeelhouders omdat ze zich met je gaan bemoeien. Maar je neemt juist een investeerder omdát ze zich met je gaan bemoeien. Ze weten het beter, omdat ze het al honderd keer gedaan hebben.”

Coronacrisis geen goed nieuws

Techleap is een organisatie die het tech- en startupecosysteem in Nederland moet versterken. In het interview met Adformatie zegt Van Oranje dat de coronacrisis geen goed nieuws is voor veel startups. Hij windt zich op over dat Nederlandse startups geen aanspraak maken op overheidsregelingen, maar dat ze alleen kunnen gebruikmaken van overbruggingsleningen vanuit de overheid. "Zij krijgen hierdoor veel meer krediet op de balans, en dat is een probleem voor de lange termijn." Er is 300 miljoen beschikbaar voor startups die omzet of investeringskapitaal hebben zien wegvallen. Daarvoor zijn 1700 aanvragen ingediend.

Nederland staat er nu wel beter voor dan de vorig crises, zegt Van Oranje. Daardoor is er ook meer te verliezen. Techleap wil ervoor zorgen dat bedrijven met een goed businessmodel geld tot hun beschikking hebben. Vooral de domein zorgen en anderhalvemetersamenleving zijn nu in trek, zegt Van Oranje. “En je ziet een versnelling in alles wat online en remote is, zoals Squla, TakeAway, Picnic, Sendcloud. De vraag is of dat weer gaat veranderen. Groen en digitaal waren al twee sturende ontwikkelingen. Als je daar in zit, heb je meer kans op tractie.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in