Management

Juridische zaken

ConflICT: Auteursrecht op software: let op uw saeck

30 april 2015

Software kan beschermd worden op grond van het auteursrecht. Die bescherming ziet niet zozeer op de functionaliteit (die is namelijk in beginsel vrij), maar vooral op de wijze waarop de programmatuur is ­geschreven, vormgegeven en gestructureerd. Vereist is wel dat de software een eigen intellectuele ­schepping is en een oorspronkelijk werk vormt. Als de software aan die vereisten voldoet, kunnen in beginsel auteursrechten worden geclaimd.

Maar een belangrijke vervolgvraag is: aan wie komen die rechten toe en wie mag ze dus claimen? Als u binnen uw bedrijf aan softwareontwikkeling doet, dan zult u over het algemeen ook de rechten op de software willen claimen. Maar dat u dat kunt, is geen automatisme. Het antwoord op de vraag waar de rechten liggen is nauw verweven met de wijze waarop de software tot stand is gekomen.

Eerst maar even de meest eenvoudige situatie: de software is geheel tot stand gebracht binnen de ­onderneming en uitsluitend de eigen werknemers van de onderneming hebben aan de software gewerkt. In dat geval komen de auteursrechten op ­basis van artikel 7 Auteurswet automatisch toe aan de onderneming zelf. Dat is dus lekker duidelijk. Aangenomen wordt dat dezelfde regels geldt voor uitzendkrachten.

So far, so good, hoor ik u denken. Maar wat nu als u voor de softwareontwikkeling gebruik maakt van een derde, bijvoorbeeld een externe consultant? In dat geval is het wettelijk uitgangspunt juist volledig anders; de auteursrechten komen bij die derde ­terecht en niet bij u. Dat verwacht niet iedereen, zeker de ondernemer niet die de derde misschien wel vorstelijk betaald heeft voor diens werk. Toch is dit het wettelijk uitgangspunt.

Nu ga ik het nog wat lastiger maken. Wat nu als de software een coproductie is van uw werknemers en een of meer externe consultants? Als de software vervolgens een geheel vormt, ontstaat in dat geval een gezamenlijk auteursrecht. Dat klinkt misschien sympathiek, maar het leidt tot een heel vervelende situatie. Het lastige is namelijk dat exploitatie van gezamenlijk auteursrecht alleen maar met toestemming van de gezamenlijke ­eigenaren kan plaatsvinden. Niet iets waar u heel vrolijk van wordt, want u wilt als onderneming zelf exclusief kunnen beschikken over de software en ­deze exploiteren op een manier die u zelf wilt.

Wees gerust. Dat kan. Ik gaf hierboven alleen maar het wettelijk uitgangspunt weer. U mag afwijken van het wettelijke uitgangspunt en ik raad u zeker aan dat te doen. Maar dat zult u goed moeten regelen voordat u met de derde(n) in zee gaat. U doet er in dat geval goed aan op voorhand de derde(n) te laten tekenen voor overdracht of afstand van die rechten. In een tijd waarin steeds meer gewerkt wordt met een flexibele schil en met zzp’ers, neemt het maken van dit soort afspraken aan belang toe. Helaas zien we dat daar nog steeds te weinig aandacht voor is.

Recent nog mocht het Hof Amsterdam zich uitlaten over een discussie tussen een onderneming en haar voormalige directeuren. Deze hadden de software ontworpen en in de discussie over de rechten deed het bedrijf een beroep op artikel 7 Auteurswet. Zij waren weggegaan bij het bedrijf en hadden een concurrent opgestart, met gebruikmaking van dezelfde software. Het Hof was duidelijk: aangezien de ­directie op basis van een managementsovereenkomst werkzaam was en dus niet op basis van een arbeidsrelatie, ging het beroep op artikel 7 Auteurswet niet op. Op die grond kon het bedrijf dus geen auteursrechten claimen. Toch vervelend. En met een simpele bepaling in de managementsovereenkomst had men dit kunnen voorkomen.

U bent gewaarschuwd: let op uw saeck!

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!