Conflict ASMI en aandeelhouders nadert ontknoping

5 juni 2009
Vandaag zal blijken of de relatie tussen chipmachinefabrikant ASM International en grootaandeelhouders Hermes en Fursa definitief is verstoord of dat ze bereid zijn de strijdbijl te begraven. Inzet is de positie van topman Chuck del Prado.
Voorzitter Huub Willems van de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gaf de kemphanen vorige maand drie weken de tijd er samen uit te komen. Vrijdag verstrijkt het ultimatum. Als de partijen er niet uit zijn gekomen, zal Willems tussenbeide komen en volgt op 3 juli een openbare zitting.

Hermes en Fursa willen topman Chuck del Prado, zoon van oprichter en grootaandeelhouder Arthur del Prado, vervangen. Hij zou het bedrijf niet sterk genoeg leiden en de mogelijkheden van ASMI onvoldoende commercieel uitbuiten. Voor ASM International is het wegsturen van de topman vooralsnog geen optie.

Gisteren (donderdag) was nog niet duidelijk of de partijen tot overeenstemming zijn gekomen. Ze waren de afgelopen weken wel met elkaar in gesprek.

Voorman Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zag drie weken geleden weinig heil in een toenaderingspoging, aangezien hun standpunten al een jaar lang mijlenver uit elkaar lijken te liggen. "De twee aandeelhouders willen Chuck del Prado wegsturen, ASMI wil dat niet. Ik zie ze daar niet uitkomen."

De kemphanen hebben het afgelopen jaar verscheidene pogingen gedaan nader tot elkaar te komen. Begin dit jaar leek er even kans op een akkoord, maar de vlam sloeg weer in de pan toen ASMI in maart een tijdelijk adviseur aanstelde, voormalig NXP-topman Frans van Houten. Dit zinde Hermes niet, die wenste een structurele versterking van het bestuur en de raad van commissarissen.

Een belangrijke factor in de onderhandelingen zal de inmiddels verzwakte positie van de grootaandeelhouders zijn. Een jaar geleden wisten zij nog een meerderheid van de aandeelhouders achter hun standpunten te krijgen. Inmiddels heeft ASMI de steun van twee nieuwe grootaandeelhouders, Intel en Tokyo Electron. Bovendien heeft een van de medestanders van Hermes en Fursa, Centaurus, zich teruggetrokken.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.