Beheer

IT beheer
Drone

Computerstoring ontwricht militair drone-centrum

Chaos op een controlecentrum van Amerikaanse gevechtsdrones.

Drone US Air Force © CC BY 2.0 - Flickr,  Nan Palmero
13 oktober 2016

Chaos op een controlecentrum van Amerikaanse gevechtsdrones.

Een forse computerstoring veroorzaakte sinds begin september problemen op Creech Air Force Base in Indian Springs in de staat Nevada.

Het nieuws over de problemen kwam naar buiten via een noodoproep van de Amereikaanse overheid. Er wordt gevraagd om technisch specialisten die een oplossing kunnen bedenken voor de ' Unusual and compelling urgency'.

Het probleem is namelijk nog steeds niet onder de knie. Er is een workaround bedacht met minder krachtige systemen, maar die kunnen de belasting niet veel langer aan. Het is onduidelijk of de problemen het gevolg zijn van een technisch mankement of een hackeraanval.

Systeem niet direct betrokken bij vluchtleiding

Het probleem doet zich voor in een systeem genaamd SIPRNet. Dat zorgt voor de vertrouwelijke communicatie van berichten en video's van de inlichtingendiensten, meldt BuzzFeed. De nieuwsdienst sprak een woordvoerster van de Amerikaanse luchtmacht die de problemen bevestigde.

De Creech-basis is het hart van het systeem waarmee drones aanvallen en verkenningsvluchten uitvoeren in oorlogsgebieden, waaronder Syrië en Irak. Het SIPRNet is een van internet gescheiden communicatienetwerk dat onder meer via satellietverbindingen loopt. Het is overigens niet betrokken bij de directe aansturing van drones, verzekert de woordvoerster van de luchtmacht.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.