Innovatie & Strategie

Analytics

Computer ontwart namen en adressen

17 mei 2013

Mocht een enkel Elektronisch Patiënten Dossier worden ingevoerd, dan is het zaak om dat dossier en die van de arts naast elkaar te leggen en er de dubbele gegevens uit te halen. Dat is een batchhandeling, maar het kan ook per geval worden gedaan, als iemand bijvoorbeeld met spoed wordt binnengebracht op de eerste hulp van een ziekenhuis. Dan is het van belang dat zijn of haar gegevens snel worden vergeleken met de database van het ziekenhuis. Wordt een match gevonden, dan kan het betreffende dossier er snel worden bijgehaald zodat de artsen weten met wie ze te maken hebben.

Om die vergelijking te maken heeft Intersystems een statistische routine ontwikkeld, die aan de hand van demografische gegevens werkt. De techniek kan ook in het back-office worden gebruikt om bestanden met patiëntgegevens te ontdubbelen. Een andere toepassing dient zich aan, als twee ziekenhuizen met elkaar fuseren en hun gegevensbestanden met elkaar worden gecombineerd.

“De techniek wordt gebruikt in de gezondheidszorg maar de toepassing is ook denkbaar in andere industrieën”, zegt Olivier Caudron, technisch expert van Intersystems. “Eigenlijk overal waar wordt gewerkt met een min of meer vrije weergave van gegevens kunnen de statistische algoritmen worden gebruikt.”

Onvolledige gegevens

Wanneer een patiënt zich meldt bij de eerste hulp kan het gebeuren dat de begeleider niet alle gegevens paraat heeft. Als de patiënt bewusteloos is, kan deze de gegevens niet aanvullen. Caudron: “We zullen dan moeten zoeken met de gegevens die wel voorhanden zijn, met alle aanwezige onnauwkeurigheden. De naam kan fonetisch of verkeerd worden opgeschreven, er kan onduidelijkheid zijn over het adres, of het geslacht staat niet vermeld in de database. Met hulp van de statistiek kunnen we een volledige of partiële match berekenen en door een aantal technieken te combineren krijgen we toch een redelijke indicatie met wie de eerste hulp van doen heeft. Er kan natuurlijk ook geen enkele match zijn, als de patiënt niet in de database voorkomt.”

Een aantal vergelijkingsmethoden is door Intersystems gecombineerd tot een geheel, dat MPRL is gedoopt. Deze Multidimensional Persons Records Linkage combineert gegevens uit twee bronnen en geeft aan in hoeverre die overeenkomen. De techniek is aanpasbaar aan de omgeving waarbij rekening wordt gehouden met lokale bijzonderheden.

“In België”, zegt Caudron, “hebben we bijvoorbeeld te maken met adressen die in twee talen worden opgeschreven. Het systeem zal daar rekening mee moeten houden en meteen tot de conclusie moeten komen dat de ‘Rue Vanlint’ hetzelfde is als de ‘Vanlintstraat’. Dat kan nog wel automatisch, het wordt moeilijker wanneer de link tussen ‘Rue de la Loi’ en ‘Wetstraat’ moet worden gelegd. Er kan ook onduidelijkheid bestaan over wat de voor- en wat de achternaam is. Iemand die Clement Michel heet, mag niet worden verward met Michel Clement. Belgen geven hun naam ook wel op met de familienaam eerst, gevolgd door de doopnaam.”

De techniek is al beproefd in België en Australië, waar weer heel andere herkenningsproblemen kunnen optreden. In het laatste geval kan worden gedacht aan de juiste schrijfwijze van ingewikkelde Aboriginalnamen. “Via fonetische routines zoals Soundex en MetaPhone komen we een heel eind. Soundex is gebaseerd op de volgorde van klanken in een naam, Metaphone gaat uit van de Engelse uitspraak van een woord”, aldus Caudron.

Wat is allemaal te meten?

De matching engine kan op basis van de beschikbare gegevens bepalen welke relatie er tussen twee patiënten is, te weten:

  • Een match: het gaat in beide gevallen om dezelfde persoon,
  • Een non-match: het gaat om twee verschillende personen,
  • Een potentiële match: het kan om dezelfde persoon gaan maar met voorbehoud.
    In het laatste geval kunnen extra gegevens worden bijgezocht om te zien of de potentiële match inderdaad een echte match is of niet. Ook kan de mens te hulp worden geroepen om eventuele spelfouten op te merken en te corrigeren.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!