Commentaar: Brusselse ICT-dromen

20 maart 2009
De belangrijkste ontwikkelingen in ICT komen sinds jaar en dag uit Noord-Amerika. Als er al getornd wordt aan die positie, komt de dreiging voor het Amerikaanse leiderschap uit de opkomende markten China en India. Nortel Networks bijvoorbeeld – enkele jaren geleden nog een van de toonaangevende bedrijven in netwerktechnologie – wordt moeiteloos van zijn voetstuk gestoten door aanstormende Chinese tijgers als Huawei en ZTE.

Europa komt daarbij niet aan bod en dat baart eurocommissaris Reding zorgen. Zij vraagt de industrie meer te investeren in innovatie, zodat onderzoekers hun budget kunnen verdubbelen. De Europese Commissie verruimt zelf de subsidie, maar benadert bij lange na niet de verdubbeling die Reding voor ogen heeft. Ze vraagt daarmee impliciet de industrie om een meer dan tweemaal zo hoge investering. Dat appel komt in een tijd dat bedrijven al blij zijn als ze hun R&D-uitgaven op peil kunnen houden. De kans dat Redings dromen uitkomen, is dus gering.

Van de lidstaten is evenmin te verwachten dat zij hun ICT-innovatiepot sterk vergroten. In de zware onderhandelingen over de bestrijding van de crisis, ligt de voorkeur bij bezuinigen en alleen daar investeren waar de economie op korte termijn profijt van heeft. Subsidiëring van fundamenteel ICT-onderzoek hoort daar niet bij.

Reding moet dus roeien met de riemen die ze heeft. Dat betekent bundelen en coördineren van het huidige onderzoek zodat het beschikbare geld efficiënter besteed wordt. Dat is echter eerder een taak voor de commissie dan voor de industrie en de lidstaten.

Thijs Doorenbosch
redacteur van Automatisering Gids
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!