Loopbaan

Carriere

Combineer informatica met ­andere disciplines: wedden dat er dan meer vrouwen komen

16 november 2015

En dus is het nodig om tot de kern te komen. Wat zit er achter deze vragen? Ik denk de vraag of uit de combinatie vrouwen en computers iets nieuws, iets innovatiefs, iets meerwaarderigs gehaald kan worden. Iets anders dan uit de combinatie mannen en computers. Simpel antwoord: ik denk het wel. De combinaties paardrijden en vrouwen, onderwijs en vrouwen, betaald werk en vrouwen, stemrecht en vrouwen hebben, geloof ik, ook van alles opgeleverd, dus waarom niet?

Vrouwen hebben aan de wieg gestaan van computerwetenschappen, Ada Lovelace, Joan Clarke, Grace Hopper en anderen. Zij hebben de informatica samen met hun collega’s vormgegeven en ook nu zijn vrouwen zeer invloedrijk in het vakgebied. Al mijn collega’s kunnen vrouwen opnoemen door wie zij wel eens ­geklopt zijn in de wetenschap.

Saai

Misschien is de hamvraag dan, waarom zitten er zo weinig vrouwen in de informatica? Of, als we dan toch bezig zijn, waarom kiezen in zijn algemeenheid zo weinig mensen voor informatica of IT? Simpel antwoord: omdat het super saai is. Zo, daar, het is gezegd. Begrijp me goed, het is niet saai om te ‘doen’ (bijvoorbeeld de interactie tussen mens en robot ontwikkelen is fascinerend), maar saai om te ‘leren’. Niet voor iedereen, maar voor echt heel veel mensen. Er zijn niet zoveel kids die al vroeg interesse hebben in hacken. Een paar, en zij ­kijken reikhalzend uit naar de studie, de rest niet. En het lijkt ook alsof je een soort generieke programmeur-slaaf wordt na het studeren van informatica: de tupperware onder de technici. Maar dat is niet zo, een greep uit colleges: robotkunst maken, drones aansturen door middel van een bodysuit, een virtuele speeltuin waarbij speelgedrag automatisch wordt geanalyseerd, virtuele agents om politiemannen te trainen in verhoortechnieken, sociale media analyseren om terroristen te spotten, een robotmaatje voor in de klas, logistiek van de olympische spelen mogelijk maken, de rijstijl van een autonome auto ontwikkelen, serious gaming voor executive training, boeren in Afrika ondersteunen door het automatisch analyseren van satellietbeelden et cetera. Het bedrijfsleven biedt allerhande fascinerende start-ups, inspirerende bedrijven als Apple, Google, ­Tesla. Verzin een hysterisch probleem of buitengewone passie en je kunt er iets voor betekenen met een informatica-achtergrond.Het academische en industriële applicatiegebied van informatica is erg groot en daarin werken heel verschillende mensen. Echter het opleidingsveld van informatica is vrij nauw en daarin is minder diversiteit te vinden.

Interdisciplinair

De crux lijkt hem te zitten in het interdisciplinaire. Combineer informatica met andere disciplines, zoals medicijnen, psychologie, design, kunst, filosofie, geschiedenis, talen, geologie, biologie et cetera en veel mensen van diverse pluimage kunnen hun passie waarmaken. Betekent dit dat informatica als centraal fundamenteel ‘eigen’ vakgebied ophoudt en onderdeel wordt van een veelheid aan nieuwe opties, zoals natuurkunde ten grondslag ligt aan nieuwere vakgebieden van nanowetenschappen en quantumfysica? Misschien wel. Wedden dat er dan meer vrouwen te vinden zullen zijn in de IT? En lesbiennes, bi- en homoseksuelen, ­transgenders. En buitenlanders. En mensen met een beperking. En jij?

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!