Column: Een energiesprookje

19 maart 2015

‘Heeft hij daar dan verstand van?’, liet ik me ontvallen. Daar had hij zijn mensen voor. Die energiespecialisten – Professionals – waren heel zeldzaam. Die kwamen overal vandaan. Uit Groningen, uit Polen, uit Zuid-Limburg, uit Rusland. Die huurde hij in. Voor een ‘train the trainer’-programma: ‘Jouw energie, mijn energie’.

Binnen het programma leidden die Professionals de Trainers op. Die op hun beurt Experts opleidden. In tranches van vijfhonderd man: ‘Het energielabel en hoe verdien ik eraan’. Daar werd de Experts geleerd hoe ze op een foto de verwarmingsketel van de burger kunnen onderscheiden van die van zijn buurman. Wat het verschil is tussen een HR-ketel en een geiser. Dat een raam op het zuiden statistisch evenveel energie kost als een raam op het noorden. Dat mechanische afzuiging volgens het bouwvoorschrift energetisch een slechte investering is.

De verre neef heeft het bijzonder naar zijn zin, daar op het ministerie. Hij deelt hoogstpersoonlijk de certificaten uit. Met een hoogstpersoonlijk woordje voor elk van de Experts. Daar heeft hij een twaalftal van, van die hoogstpersoonlijke woordjes, die hij at random gebruikt. Zoiets wekt vertrouwen. Smeedt een band. Zegt hij. Onlangs gaf hij nog een klein feestje, voor intimi: bij het vijfduizendste certificaat.

Hij heeft ook iets met de IT te maken, volgens zijn zuster, een verre nicht, maar dat ligt wel voor de hand. Bij ons in de familie tenminste. Hij heeft daar evenmin verstand van, daar heeft hij zijn mensen voor. Hij heeft de website laten ontwikkelen. Voor de burger, die een definitief energielabel wenst. ‘Hobby-boeren loggen in met hun DigiD, professionals met eHerkenning’, stond er. Dat was een foutje; dat kwam doordat de afdeling van de verre neef eerst onder Landbouw viel. En als je met Landbouw te maken hebt, ben je óf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, óf je bent een hobby-boer. Daar heeft de verre neef wel last van gehad. Van briesende burgers die zich geen hobby-boer wilden laten noemen. Van brave huisvaders, die zich afvroegen of de overheid met twee maten mat.Maar op zijn positie hoef je je daar niets van aan te trekken; daar heeft hij zijn mensen voor.

Vraag je je misschien af: hoe komt de afdeling van de verre neef toch bij Landbouw vandaan? ‘Nou, dat zit zo’, volgens een andere verre nicht. Ja, ook een zuster. ‘Herinner je je Mansholt nog, de motor achter de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal? Kolen is energie, meneer. Dat hadden we nodig voor de wederopbouw van de Europese industrie. Dus is energie handel. Europese handel. Voor de voedselvoorziening maakten we Europa ook onafhankelijk van de rest van de wereld. Dat deden we niet met importbeperkingen maar met exportsubsidies. Landbouwsubsidies. EGKS werd de Europese Economische Gemeenschap. De miljarden van de landbouwsubsidies liepen via de Productschappen. Onder Landbouw. Het beleid draaide daarna van autonomie in de productketen naar centrale sturing en controle. Hoe minder boeren, hoe groter Landbouw. En nu, met de huidige bezuinigingen moet Landbouw taken afstoten. Wat doe je met een afdeling controle met goede banden met Brussel, die oude EGKS, de huidige EG? Het energielabel erin onderbrengen. Eén plus één is drie.’

Wacht even, dat energielabel was toch bedoeld om de burger energiebewust te maken, verstandige investeringen te laten doen en energie te besparen? Minder energieverbruik, minder CO2, you name it? En die Energie-Experts in den lande, die zouden dat toch stimuleren en er een bescheiden boterham mee kunnen verdienen?

De verre neef lacht nu voluit. ‘Je kunt wel horen dat je niets snapt van politiek. Fysica hè? Ja, die kom ik hier wel vaker tegen. Denken iets van energie te weten. Nee, we hebben dit allemaal op touw gezet om aan de Europese regelgeving te voldoen. Per 1 januari. Dat is gelukt. En bij die Experts, omdat de burger die zelf mag kiezen uit een lijst waarbij de goedkoopste bovenaan staat, doet marktwerking de rest. Die experts zoeken snel een ander vak met certificaat. IT bijvoorbeeld. Nederland heeft het geregeld met Europa en het systeem sterft een natuurlijke dood.’

Ja, die verre neef, die schopt het nog ver, misschien wel tot in Brussel. Eigenlijk mag ik het niet verder vertellen, omdat het uit vertrouwelijke bron komt, dus hou het voor je: binnenkort gaat hij aan het hoofd van een energiedelegatie naar Moskou. Met nazaten van de CPN’er Fré Meis, uit Groningen. In Noordoost-Nederland zit niet alleen olie en gas in de grond. Maar ligt ook nog steeds De Krim.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!