Development

Apps

Coach Bert van Marwijk met EK-app

5 juni 2012
Studenten en onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een EK-app gebouwd, waarmee Nederlanders de bondscoach ‘realtime’ kunnen coachen.

De app, CrowdCoach genaamd, is gratis te downloaden in zowel de appstore voor de iPhone als de Play Store voor toestellen die draaien op Android. Vanaf 9 juni, de eerste poulewedstrijd van Nederland tegen Denemarken, is het mogelijk bondscoach Bert van Marwijk te coachen. Er kan direct commentaar worden geleverd op de opstelling, wissels en acties van spelers. Bovendien kan worden aangegeven welke speler gewisseld moet worden en kan de 'man of the match' worden aangewezen.

Mening nu wel gehoord

“De app geeft de voetballiefhebber een stem en brengt realtime alle meningen naar buiten. Vroeger stond je te schreeuwen tegen je tv-scherm als je het niet eens was met een beslissing van de bondscoach. Je mening werd niet gehoord. De CrowdCoach brengt hier verandering in. Met onze app kan iedere Nederlander bondscoach worden”, aldus een van de ontwikkelaars.

De Universiteit Twente bedacht de app om de emoties en meningen van voetballiefhebbers te verzamelen. De gegevens die uit de app rollen, geven de mening van het totaal aan gebruikers weer. De statistieken van de meningen per voetballer zijn te gebruiken voor analyses en voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van social media.

Vijf verschillende emotie-iconen

Gebruikers van de app zien een lijst met veldspelers en een lijst met bankzitters. Bij elke speler kun je een van de vijf beschikbare emoties aanklikken, te weten: duim omhoog, duim omlaag, een kusje als je een speler er goed uit vindt zien, een wissel en 'man of the match'. De emotie-iconen kunnen gedurende de hele wedstrijd aangeklikt worden. Gedurende de wedstrijd kun je tussenscores van de emotie-iconen per speler bekijken. Aan het einde van de wedstrijd rolt er een totaalscore uit, die wordt weergeven in grafieken op de website crowdcoach.nl.

De EK-app is uitgevoerd door UT-studenten en gedrags-, technische en ‘social media’-wetenschappers. Vijf bachelorstudenten werkten de techniek achter de applicatie uit.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.