Management

Cloud

Cloudkosten blijven dalen

5 april 2013

Dat concludeert RightScale, dat de prijzen registreert die aanbieders van verwerkings- en opslagcapaciteit in de cloud in rekening brengen.RightScale telde sinds begin 2012 bij Amazon, Google, Microsoft en RackSpace 29 prijsverlagingen.

Financieel zijn de prijsverlagingen natuurlijk aantrekkelijk, maar ze maken de vergelijkbaarheid van de verschillende aanbieders lastiger. Omdat ze doorgaans betrekking hebben op slechts één van de kostencomponenten van IaaS-gebruik, zijn de gevolgen voor de rekening ondoorzichtig.

De afgelopen vijftien maanden verlaagden de genoemde leveranciers de prijs van verwerkingscapaciteit zeven maal, die van opslag negen maal, die van de database vier maal, terwijl de bandbreedtekosten twee maal werden verlaagd; de rest viel in de categorie ‘overige’.

De percentages van de verlaging liepen sterk uiteen, van bijna 50 procent gemiddeld voor de verlaging van de bandbreedtekosten (die alleen Amazon en RackSpace doorvoerden) tot gemiddeld 18 procent voor die van de opslagkosten (alle vier).

RightScale adviseert afnemers om voor hun mix van IaaS-componenten goed te blijven volgen hoe de kosten zich ontwikkelen. Overigens merkt het op dat er meer geld te besparen is met het tijdig afstoten van resources die men niet gebruikt.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!