Management

Cloud

Cloud ingewikkelder dan gedacht

8 februari 2013

Veel van de ondervraagden hadden ervaring met cloud computing: de helft van de organisaties die de managers vertegenwoordigden had er al ervaring mee. Veelal een positieve ervaring: 70 procent van de ervaringsdeskundigen had door de inzet van cloud computing efficiency-verbeteringen en kostenbesparingen van betekenis weten te realiseren.

Maar er is alle reden om voorbereid te zijn op enige hobbels op de weg. Een derde van alle respondenten merkt bijvoorbeeld op, dat de implementatiekosten hoger uitpakken dan verwacht, en bijna net zoveel respondenten melden problemen bij de integratie met de bestaande IT-architectuur van hun organisatie. Die aandelen vallen nog iets hoger uit dan de percentages respondenten met ‘traditionele’ bezwaren, zoals het risico op gegevensverlies en bedenkingen bij het verlies van controle over processen en opslag (beide 30 procent).

Dat weerhoudt een groot deel van de respondenten er niet van om door te zetten met de cloud. De percentages die cloud computing de komende anderhalf jaar gaan inzetten voor kritische applicaties als financiën – inclusief belastingzaken, business intelligence en zelfs beveiligings­beheer – liggen boven de 30 procent.

De belangrijkste les die de respondenten volgens KPMG hebben geleerd, is dat cloud computing meer is dan het vervangen van eigen systemen door een goedkoper alternatief. Implementatie van de cloud levert meer op als men tezelfdertijd de bedrijfsprocessen aanpast. Dat leermoment weerspiegelt zich in de opkomst van strategische motieven om de cloud in te gaan. Naast besparingen (48 procent) en snelheid van implementatie van systemen (28 procent) noemen de respondenten nadrukkelijk snellere toegang tot nieuwe markten (27 procent), sneller kunnen aanpassen van bedrijfsprocessen (22 procent) en verbeteren van de klantenpropositie (20 procent) als motief om op cloud computing over te gaan.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!