Management

Cloud

Cloud: goed voor uw omzet

2 april 2015

Exact en KPN lieten Pb7 Research onderzoek doen bij bijna 3000 bedrijven met maximaal 50 medewerkers; in het merendeel van de gevallen spraken de onderzoekers met de eigenaren. In België, Duitsland, Frankrijk en Nederland deden 375 bedrijven mee aan het onderzoek, in Groot-Brittannië 725 en in de Verenigde Staten 750. De respondenten is gevraagd in hoeverre ze gebruik maken van online toepassingen voor de boekhouding, CRM, productie, voorraadbeheer & logistiek, orderverwerking & facturering, tijdregistratie, salarisadministratie en project management.

Gebruik van Software-as-a-Service blijkt in dit segment redelijk normaal: 47 procent van alle kleine bedrijven gebruikt ten minste één SaaS-oplossing. In Nederland geldt dat voor 46 procent van de bedrijven.

Bedrijven die al grotendeels in de cloud werken zijn vooralsnog minder sterk vertegenwoordigd. De meeste grootverbruikers van SaaS zijn te vinden in de VS; 29 procent heeft daar drie of meer toepassingen in de cloud draaien. Duitsland kent de minste grootverbruikers: 10 procent. Bij alle andere landen is dit ongeveer een kwart.

Opmerkelijk is het verband tussen de inzet van SaaS en omzetgroei. Gemiddeld hebben bedrijven die meerdere cloud-oplossingen benutten een omzetgroei van 26 procent. Bedrijven die geen gebruik maken van de cloud blijven gemiddeld steken op 6 procent .

Daarbij lijkt het gezegde hoe meer, hoe beter op te gaan. Amerikaanse bedrijven met drie of meer cloud-oplossingen presteren met 32 procent omzetgroei een stuk beter dan het wereldwijd gemiddelde. Ook Britse ondernemingen die meerdere cloud-oplossingen benutten, scoren met 25 procent omzetgroei

bovengemiddeld hoog. In Nederland valt het grote verschil in omzetgroei op tussen bedrijven die geen cloud-oplossingen gebruiken (2 procent) en zij die dit juist intensief doen (14 procent).

Een verband is nog geen oorzakelijk verband. Het kan zijn dat cloudgebruik tot meer omzetgroei leidt, maar de verklaring kan ook liggen in het feit dat de betere ondernemers meer geneigd zijn om voor de cloud te kiezen. Toch geeft het onderzoek wel een indicatie dat inzet van cloudoplossingen een positief effect op de omzet heeft. Het voornaamste mechanisme hierbij is het vergemakkelijken van het verzamelen van klantinformatie. Bij 62 procent van de bedrijven wereldwijd staat het vinden van nieuwe klanten in de top drie van grootste uitdagingen. Een beter inzicht in de klant zou volgens de ondervraagde bedrijven een grote impact hebben op de inkomsten. Bijna de helft van de ondernemers verklaart 20 procent méér omzet uit klanten te kunnen halen, als zij betere toegang hebben tot klantinformatie. De bedrijven denken dat cloudtechnologie hierbij van nut is.

Ceo Erik van der Meijden van Exact toont dan ook geen twijfel: “De resultaten van de Barometer tonen aan dat de adoptie van cloudoplossingen wereldwijd een positieve uitwerking heeft op de bedrijfsresultaten. Al drie jaar zien wij een stijgende lijn in het gebruik van cloudapplicaties door het mkb. De eenvoud in gebruik en het altijd en overal inzicht hebben in de bedrijfsgegevens zijn daarin de belangrijkste aanjagers. Steeds meer bedrijven zien dit in en we verwachten dat over een aantal jaar alle bedrijven, groot en klein, de transitie naar de cloud maken of gemaakt hebben.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!