Innovatie & Strategie

Cloud
ING

Cloud drijft softwaremarkt Nederland in 2019 op

Nederland loopt binnen Europa voorop met geavanceerd cloudgebruik.

© ING
27 juni 2019

Nederland loopt binnen Europa voorop met geavanceerd cloudgebruik.

De Nederlandse softwaresector groeit dit jaar met 3,5 procent en dankt dat aan cloud computing en digitalisering van de economie. Dit meldt het ING Economisch Bureau in zijn vooruitzicht software en services. Nederland scoort goed met gebruik van cloud, niet alleen voor basale zaken als e-mail of opslag. Ook cloudboekhouden, cloud-CRM en rekenkracht in de cloud wordt veel gebruikt door bedrijven in Nederland.

Nederlandse bedrijven behoren binnen Europa tot de koplopers in het gebruik van de cloud. Bijna de helft maakt gebruik van bijvoorbeeld cloud e-mail, opslag of meer geavanceerde diensten zoals boekhoudapplicaties, relatiebeheer (CRM) of een compute-platform om software op te draaien, meldt de ING. Ook bij die geavanceerde diensten zit Nederland (met 33 procent) in de kopgroep, samen met de Scandinavische landen. De goede Nederlandse digitale infrastructuur, waaronder verbindingen, datacenters en cloudproviders, en hoge digitaliseringsgraad van bedrijfsleven en instellingen zijn hier een belangrijke verklaring voor.

Nederland op kop

Finland zit met 44 procent gebruik voor geavanceerde clouddiensten boven Nederland. Het Verenigd Koninkrijk komt na Nederland met 26 procent, waarna België op de voet volgt met 25 procent. Voor de hele Eurozone ligt bedrijfsgebruik van onder meer cloud-boekhouden, cloud-CRM of rekenclouds op slechts 13 procent. Dat gemiddelde wordt omlaag getrokken door relatief laaggedigitaliseerde landen waaronder ook moderne Westerse landen als Frankrijk (11 procent) en Duitsland (10 procent).

Software blijft in Nederland een duidelijke groeimarkt dankzij cloudgebruik en de digitalisering van de economie, constateert de ING. Software is dan ook in steeds meer delen van een onderneming onmisbaar voor het aanbieden van producten en diensten. "De software en services sector is dan ook een sterk groeiende sector. Na een volumegroei van 5 procent in 2018, volgt in 2019 een toename van 3,5 procent. Ook in 2020 groeit de sector naar verwachting sneller dan de economie", aldus de bank. Voor komend jaar voorziet ING een groei van 3 procent voor de softwaremarkt in Nederland.

Consolidatie en vechten om IT'ers

Hierbij stelt de bank ook dat de consolidatie in de softwaresector dit jaar aanhoudt. "Private-equitypartijen, grote serviceproviders en softwarebedrijven uit binnen- en buitenland nemen regelmatig (kleinere) marktspelers over. Vooral Visma was in 2018 actief op de Nederlandse markt." De bank haalt CBS-cijfers aan die een toename van 40 procent tonen voor het aantal fusies en overnames in 2018. "In het eerste kwartaal van 2019 waren er een kwart meer transacties (150) ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Bij belangrijke klanten als de overheid, industrie en de financiële sector gaan investeringen in digitalisering verder."

Probleem voor de geconstateerde en voorspelde groei van de softwaremarkt is de schaarste aan geschikt personeel, stipt ING nog aan. De concurrentie in het vechten om IT'ers komt daarbij ook van buiten de sector zelf. "Ongeveer twee derde van de IT-functies bevindt zich buiten de ICT-sector. De huidige krappe arbeidsmarkt is voor veel bedrijven een groeibelemmering." Volgens ING ziet in het tweede kwartaal van dit jaar bijna vier op de tien software- en services-bedrijven een tekort aan IT-personeel als rem op de groei.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.