Overslaan en naar de inhoud gaan

Cisco maakt netwerk autonoom

Beveiliging en netwerkbeheer moeten beide flink kunnen profiteren van de invulling van de Digital Network Architecture (DNA) die Cisco vandaag introduceert.
Chuck Robbins
© Cisco
Cisco

De kunstmatige intelligentie die Cisco met deze vernieuwingsslag inbrengt in het netwerk kan zelfs malware herkennen in versleutelde datapakketten. De algoritmen kijken daarvoor naar het gedrag van de pakketten. "Zonder in het pakket te kijken, kunnen we met een accuratesse van 99,9 procent de malware detecteren", claimt Gordon Thomson, directeur Enterprise Networks bij Cisco Systems. Hj noemt de introductie van machine learning zelfs "de belangrijkste doorbraak in netwerken in de afgelopen 30 jaar".

Het gaat dan ook niet alleen om detectie. Ook het opdelen van het netwerk in beveiligde segmenten kan worden geautomatiseerd. Thomson: "Vergelijk het met een enkel slot op de voordeur. Is een inbreker toch binnen heeft hij toegang tot alle kamers en de waardevolle spullen daar in. Met netwerksegmentatie zet je - als je de vergelijking doortrekt - op alle kamerdeuren ook een slot. Het organiseren daarvan zonder dat de gebruikers er last van hebben is ingewikkeld. In het netwerk vereist dat heel wat handmatig werk en in veel gevallen zijn de vaardigheden ook niet beschikbaar." Hij zegt dat die netwerksegmentatie nu met enkele commando's dynamisch kan worden ingeregeld.

Ook minder beheerinspanning

De intelligentie maakt het tevens mogelijk het netwerk zelfstandig uit te laten zoeken welke applicaties het meest gebruikt worden en het daarvoor te optimaliseren. Het systeem neemt daardoor IT-beheer veel werk uit handen. Dat is ook nodig omdat netwerkengineers steeds meer genetwerkte apparaten moeten beheren. "Het netwerk was nog nooit zo'n kritische factor in het succes van een onderneming. Het heeft ook nog nooit zo onder druk gestaan", zei Cisco CEO Chuck Robbins tijdens de introductie."Waar netwerkengineers nu honderden apparaten beheren stijgt dat aantal in 2020 naar een miljoen."

Uit de besloten proefperiode met een besloten aantal klanten die Cisco uitvoerde, is volgens het bedrijf gebleken dat met de nieuwe architectuur een tijdbesparing van 67 procent mogelijk is. Netwerkproblemen worden 80 procent sneller worden opgelost, de kans op een beveiligingsprobleem neemt met 48 procent af en de operationele kosten 61 procent dalen.

Nieuwe apparatuur

Hoewel de vernieuwing vooral in software plaatsvindt, is het wel nodig de nieuwe hardware in de vorm van de Catalyst 9000-series die Cisco tevens introduceerde in te zetten. De Asic's in deze apparatuur zijn nodig om de intelligentie in de randen van het netwerk te laten werken. Ook apparatuur van derden kan geen gebruik maken van de geavanceerde detectiemogelijkheden die in DNA zijn geïmplementeerd. Toch is het niet persé nodig gelijk de huidige infrastructuur aan de kant te zetten zegt Thomson. "We zien dit als een toekomstscenario waar klanten de komende 5 tot 10 jaar naar toe groeien."

De nieuwe hardware en software is overigens vanaf vandaag gelijk al beschikbaar voor geïnteresseerden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in