Beheer

IT beheer

CIO moet op zoek naar geld

9 november 2011

De technologische tendensen die Gartner daarbij signaleert zijn goeddeels dezelfde die het vorig jaar al aanstipte tijdens zijn jaarlijkse evenement: cloud computing, social media, context-aware computing (gebruikmaken van gegevens over locatie, taal, zoekgedrag, voorkeuren en dergelijke om in te spelen op verwachtingen dan wel de bedoelingen van de klant) en pattern-based strategy (het zoeken van patronen in grote hoeveelheden ongestructureerde gegevens, oftewel big data).

Maar één factor maakt het verschil, en dat maakte Gartner impliciet al duidelijk bij de videomontage waarmee het congres werd geopend: de doorbraak van mobiele platformen met ‘lichtgewicht’ besturingssystemen als Android en iOS. ‘In the palm of every hand’, was de boodschap die als eerste getoond werd, bij een afbeelding van een smartphone.

Transformatie gaande

De opkomst van smartphones en tablets is natuurlijk geen verrassing. Maar de snelheid waarmee dat gaat, heeft Gartners verwachtingen voor de nabije toekomst veranderd. “Dit is geen lineaire ontwikkeling meer, dat is een transformatie”, zei hoofd Onderzoek Peter Sondergaard van Gartner. Dit jaar worden al meer smartphones verkocht dan pc’s-achtigen. 461,5 miljoen om 364 miljoen, is Gartners schatting. En als je de tablets meerekent, is het 524 miljoen met lichtgewicht besturingssysteem om 364 miljoen met Windows of Mac OS. In 2014 zal het gebruik van apparaten met een lichtgewicht besturingssysteem dat van het aantal pc-achtigen overtreffen. In 2015 worden naar verwachting meer dan een miljard smartphones verkocht. Nog zo’n getal: in 2016 zullen er naar de huidige inzichten 918 miljoen tablets in gebruik zijn. “De verschuiving naar mobiel overspoelt de IT-afdelingen. Ze kunnen niet hard genoeg veranderen om dat bij te benen”, concludeerde Sondergaard. “De architecturen die de afgelopen twintig jaar zijn ontstaan, worden in één keer ouderwets.”

Vorig jaar sprak Gartners Nick Jones nog van een kans die zich eens in de tien jaar voordoet, een kans om van de IT-afdeling een R&D-laboratorium te maken in plaats van een IT-werkplaats. Dit jaar is Gartners boodschap dwingender. Het is geen kans, het is moeten – voordat een concurrent je voor is. IT moet zichzelf opnieuw uitvinden. Want de opkomst van slimme mobiele platformen verandert de interactie met klanten, partners en leveranciers van je bedrijf – en de verwachtingen van die klanten, partners en leveranciers. “Mensen kiezen voor de nieuwe mobiele platforms vanwege het gebruiksgemak en de mogelijkheid voortdurend en overal contact te houden c.q. te maken”, aldus Gartner-analist Hung LeHong. En diezelfde verwachting hebben ze als relatie van je bedrijf. Wie daarop weet in te spelen, zet de concurrentie op achterstand. Sommige bedrijven zijn daar ook al mee bezig. Via zijn contacten met de klantenkring van Gartner kent Sondergaard al 350 gevallen waarin bedrijven een miljard dollar hebben uitgetrokken om met IT hun bedrijfsprestaties op te schroeven.

Budgetten onder druk

Dat gevoelen dat IT belangrijk is voor de toekomst van het bedrijf leeft vrij algemeen bij directies. In een recent onderzoek van Gartner gaf twee derde van 250 ondervraagde algemeen directeuren aan dat ze dit decennium een grotere rol van IT verwachten bij de realisatie van de bedrijfsdoelen. Maar dat betekent niet dat er automatisch ook meer geld komt. Wereldwijd zullen de IT-budgetten volgend jaar gemiddeld met minder dan 2 procent stijgen. In West-Europa wordt dat niet eens gehaald. Hier zullen de IT-bestedingen door bedrijfsleven en overheid dit jaar met 1,8 procent krimpen, en is volgend jaar een beperkte groei van 1,5 procent te verwachten. Hoewel de bezuinigingen bij de overheden een belangrijke rol spelen bij de magere ontwikkeling in de IT-bestedingen, zal ook bij veel bedrijven het IT-budget hooguit licht groeien. In ieder geval niet met percentages die je verwacht bij het realiseren van een architectuuromslag. Want faciliteren van de nieuwe platformen vraagt de nodige investeringen in de infrastructuur. Er moeten nieuwe mensen aangenomen worden, met talent voor het ontwikkelen van mensgerichte toepassingen die werken zoals de klant verwacht. En het ontwikkelen van eenvoudig te gebruiken systemen is op zich ook al geen eenvoudige zaak.

“We praten hier niet over het elimineren van de complexiteit, die wordt misschien wel groter. Je moet die complexiteit onzichtbaar zien te maken”, zei Hung LeHong.

Peter Sondergaard gaf desgevraagd toe dat de druk op hun budget veel West-Europese CIO’s in een lastig parket brengt. Toch zijn er wel mogelijkheden om geld vrij te maken, stelt hij. Een daarvan is het zoeken van besparingen. 70 procent van de IT-budgetten wordt momenteel besteedt aan het draaiende houden van wat men al heeft. Daar is geld te halen. Misschien niet makkelijk, maar het kan wel. Bijvoorbeeld in de netwerkkosten, of in het beëindigen van ongebruikte softwarelicenties of applicaties, of in het uitfaseren van applicaties die weinig toevoegen.

Maar daarnaast moet de CIO niet aarzelen om zijn rol te spelen in het vormgeven aan de bedrijfsstrategie, en met goede plannen aan te kloppen bij de directie. Op zijn minst kan een CIO met ambitie om zijn bedrijf de nieuwe tijd binnen te loodsen eisen dat de bestedingen aan IT gelijke pas blijven houden met de omzet, stelt Sondergaard; in de meeste sectoren zijn de IT-bestedingen als percentage van de omzet de laatste jaren namelijk gedaald.

  • De belangrijkste C-level-manager ter wereld is niet de CEO, de CFO of de CIO, maar de Consument. - Darryl Plummer
  • Marketing gaat zijn budgetten steeds meer aan digitale uitingsvormen besteden. Rond 2017 heeft de marketingdirecteur daardoor een groter IT-budget dan de CIO. - Peter Sondergaard
  • Informatie is de verbrandingsmotor van de 21e eeuw. - Peter Sondergaard
  • Voor CIO’s die klagen dat hun afdeling als backoffice wordt gezien heb ik een eenvoudige oplossing: stap eens uit dat achteraf-kantoor! - Tina Nunno
  • In 2015 weet je digitale apparaat meer van jou dan jij van je digitale apparaat. - Hung LeHong
  • CIO's bespreken de IT-bestedingen in gesprekken met de directie meestal naar rato van de hoeveelheid geld die ernaartoe gaat. Maar je kunt beter interessant zijn dan compleet, en voor directies is het interessantst waar waarde wordt toegevoegd. - Tina Nunno

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!