Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrome verliest terrein, of juist niet

De maandelijkse webstatistieken van beide onderzoeksfirma’s lopen zoals gebruikelijk ver uiteen. Volgens Net Applications daalde Chrome vergeleken met juni van 17,46 naar 17,14 procent. Bij StatCounter is het andersom en is de browser van Google bovendien veel geliefder. Chrome stijgt daar van 32,76 naar 33,81 procent van alle internetgebruikers.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Beide bureaus zijn het erover eens dat Internet Explorer van Microsoft in juni is achteruitgegaan. Bij Net Applications van 49,46 naar 48,95 procent, bij StatCounter van 32,31 naar 32,04 procent.

Mozilla's Firefox zakt bij Net Applications al vele maanden langzaam weg. Juni brak met die trend, maar in juli viel Firefox opnieuw terug, van 18,34 naar 18,27 procent marktaandeel. Bij StatCounter vond de opleving van Firefox al in mei plaats, en nu zakt de browser van Mozilla terug van 24,56 naar 23,73 procent.

Safari van Apple komt in beide onderzoeken beter uit de verf dan in de voorgaande maand. Bij Net Applications is de vooruitgang het grootst: 9,78 procent in juni, 10,5 procent in juli. StatCounter ziet een veel bescheidener winst van 7,0 naar 7,12 procent.

IE8 nog steeds meer gebruikt dan IE9

Voor wat het waard is, geeft Net Applications ook een uitsplitsing naar browserversie. Wat Internet Explorer betreft heeft de voorlaatste versie (8.0) nog steeds de overhand met 25,7 procent van alle gebruikers. IE9 staat nu op 18,6 procent marktaandeel en de door Microsoft als onveilig bestempelde versie 6 op 5,5 procent van alle internetgebruikers.

Door het automatisch op de achtergrond updaten komt het gebruik van oudere versies bij Firefox – en ook Chrome - weinig voor, zou je denken. Toch was het op 17 juli uitgebrachte Firefox 14 in die maand nog verreweg in de minderheid (4 procent) ten opzichte van Firefox 13 (9,2 procent).

Verschillen in meetmethode leiden tot grote afwijkingen

De enorme verschillen tussen de cijfers zijn te verklaren door de meetmethode. Net Applications baseert zich op het aantal unieke bezoekers per website. Bovendien corrigeert dit Amerikaanse bureau de ruwe cijfers voor de omvang van de internetbevolking per land. Het Ierse bureau StatCounter doet dat laatste niet en gaat alleen uit van het aantal bekeken pagina’s (pageviews).

Net Applications doet zijn metingen in opdracht van klanten op circa 40.000 websites. De cijfers van StatCounter tonen het bezoek aan meer dan 3 miljoen websites waarop zijn trackingsoftware is geïnstalleerd, met meer dan 15 miljard pageviews per maand als resultaat.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in