Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrome-update maakt macOS onklaar

Een fout in een recente release van Chrome-updatetool Google Keystone kan Macs saboteren. De tool kan schade toebrengen aan het bestandssysteem van macOS. Dit is aan het licht gekomen doordat video-editors in Hollywood maandagavond hun Mac Pro-machines niet meer konden gebruiken. Dit meldt de Amerikaanse entertainmentnieuwssite Variety.
Apple Mac Pro
© Apple
Apple

De werkstations van film- en tv-editors in Los Angeles (Hollywood) weigerden afgelopen maandagavond opnieuw op te starten. Dat heeft gelijk geleid tot speculatie over een virusaanval op Macs, meldde Variety maandagavond. Video-professionals waarschuwden elkaar op social media om hun Macs niet uit te zetten als zij daar videobewerkingspakket Avid op hebben staan. Het probleem zou namelijk voorkomen bij Mac Pro's met oudere versies van Apple's besturingssysteem macOS in combinatie met Avids Media Composer-software.

Avid kreeg de schuld

Aanvankelijk werd de schuld voor de beschadigde bestandssystemen gelegd bij de Media Composer-software van Avid. Dat pakket vormde namelijk de link tussen de film- en tv-editors die hun Mac Pro's niet konden herstarten. Maar op dinsdagavond heeft een Google-werknemer via één van de ondersteuningsforums van het bedrijf gemeld dat de fout niet bij Avid ligt, maar bij Google's Chrome-updater.

De browsermaker had ontdekt dat een nieuwe release van Google Keystone een bug bevatte die het bestandssysteem op macOS-machines beschadigde. De uitrol van die nieuwe updater is gelijk stopgezet, meldt ICT-nieuwssite Ars Technica. Avid bevestigt dat Google de bron is van het probleem en meldt in zijn officiële reactie dat het geen meldingen van dataverlies bij klanten heeft gekregen. "Op dit moment zijn de meeste getroffen Avid-klanten hersteld van dit probleem door hun macOS opnieuw te installeren."

Beveiligingsmaatregel

De oorzaak zit in een combinatie van Keystone en uitschakeling van een beschermingsfunctie in macOS: System Integrity Protection (SIP). Standaard staat SIP aan op Apple's besturingssysteem. Op computers waarop SIP is uitgeschakeld, heeft de update van Google het bestandssysteem van macOS beschadigd. Daardoor is dan het onmogelijk om de machine opnieuw op te starten. Google heeft getroffen gebruikers in een forumbericht geadviseerd hoe zij de foute Chrome-update kunnen verwijderen en hun Macs weer werkende kunnen krijgen.

SIP is in 2015 geïntroduceerd in de El Capitan-versie van macOS,  destijds nog Mac OS X genoemd. Het is een beveiligingsmaatregel die voorkomt dat ongeautoriseerde software beveiligde gegevens wijzigt, onder andere door bepaalde bestanden en mappen te beschermen tegen verwijdering of wijziging. De Chrome-update heeft geprobeerd delen van het macOS-bestandssysteem te wijzigen. Als SIP uitgeschakeld stond, werd het bestandssysteem zodanig aangepast dat de Mac niet kon herstarten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in