Overslaan en naar de inhoud gaan

'Chinezen hackten providers'

Hackers hebben ingebroken in de computersystemen van enkele grote telecomproviders. Daarbij hebben ze gegevens van klanten gestolen, zegt cyberbeveiliger Cybereason, zoals namen, adresgegevens, mailservers, locatiedata, gebruikersnamen, wachtwoorden en een overzicht van alle oproepen.
hacker
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Om welke providers het gaat, maakte Cybereason niet bekend. De beveiliger zegt dat de aanval vrijwel zeker is uitgevoerd door Chinese staatshackers. Vermoedelijk waren ze gericht op zoek naar informatie over bepaalde personen.

De aanval was in elk geval sinds 2017 aan de gang, misschien al langer. De hack verliep in golven: als de indringers het gevoel kregen dat ze betrapt waren, stopten ze en legden ze hun werk stil. Een paar maanden later kwamen ze met nieuwe wapens en methodes terug.

Cybereason zegt dat de aanval, Operatie Soft Cell genoemd, het werk lijkt te zijn geweest van de hackersgroep APT10, die ook wel Red Apollo, menuPass, CVNX, Stone Panda en POTASSIUM wordt genoemd. De cyberspionnen richten zich vooral op telecombedrijven en de industrie in Europa, de Verenigde Staten en Japan. De informatie die ze willen krijgen, moet zowel de Chinese overheid helpen als Chinese bedrijven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in