China beperkt uitvoer grondstof gadgets

29 december 2010
De Chinese regering beperkt de uitvoer van zeldzame aardmetalen nog verder. De metalen zijn essentiële grondstoffen voor de productie van smartphones, mp3-spelers en elektrische auto's.

In het eerste half jaar van 2011 zal China 35 procent minder van deze belangrijke grondstoffen uitvoeren dan dezelfde periode vorig jaar, meldt het Chinese ministerie van Handel. Het land had de export eerder dit jaar al 40 procent verminderd, tot woede van de EU, VS en Japan. China is praktisch de enige producent van de 17 zeldzame aardmetalen die worden gebruikt voor de productie van elektronische apparaten.

De Chinese regering zegt dat de nieuwe beperking nodig is voor het milieu. Bovendien wil de regering de levering garanderen aan Chinese bedrijven. Aanvankelijk was gemeld dat de daling ruim 11 procent was, maar daarbij bleek een misverstand over wat nu wel of niet meegeteld moest worden.

China doet poging de zorgen te verminderen
De Verenigde Staten reageerden direct erg bezorgd. De VS opperden vorige week al dat ze een klacht zouden kunnen indienen bij de wereldhandelsorganisatie WTO. De Chinese overheid stelde woensdag dat er nog niet besloten is over de export voor het tweede halfjaar van 2011, in een poging om de zorgen van de markt te verminderen. De aandelen van bedrijven die aardmetalen exporteren zijn woensdag in waarde gestegen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.