Champions League

25 februari 2011

 


Elop wil deal Nokia-­Microsoft snel afronden
De Finse mobieltjesproducent Nokia zal binnen enkele maanden een definitieve overeenkomst tekenen met Microsoft om over te stappen op de software van het Amerikaanse bedrijf. Dat heeft de topman van Nokia, Stephen Elop gezegd.
Nokia wil voor zijn smartphones gebruik gaan maken van de Windows Phone-software en het eigen besturingssysteem vervangen. De overstap is volgens Nokia nodig om marktaandeel terug te winnen van de iPhone van Apple en Android van Google.
Dat plan heeft veel weerstand en kritiek opgeroepen. Maar de aandeelhouders van Nokia lijken akkoord te gaan. Activistische aandeelhouders van Nokia, die onder de naam NokiaPlanB de ingrijpende koerswijziging van de Finse telefoonfabrikant ongedaan wilden maken, gaven hun verzet al na 36 uur op. Ze kregen van institutionele beleggers onvoldoende steun voor hun plannen. Onderdeel van de plannen was het onmiddellijke vertrek van Nokia-topman Stephen Elop.
Elop, een voormalig topbestuurder bij Microsoft, ging vorig jaar september bij Nokia aan de slag. De Canadees is de eerste buitenlander die leiding geeft aan het Finse Nokia. Elop liet weten dat hij vrijdag al zijn aandelen Microsoft heeft verkocht en 150.000 aandelen Nokia heeft aangeschaft.
/c.nap@sdu.nl

Apple onder de loep
Amerikaanse toezichthouders nemen de voorwaarden onder de loep die Apple stelt aan uitgevers van digitale publicaties voor de iPad. Het is nog niet duidelijk of het tot een officieel onderzoek komt. Het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission (FTC) bevindt zich in een pril stadium, meldt de zakenkrant The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Ze willen nagaan of Apple de Amerikaanse antitrustwetten overtreedt door de klanten van uitgevers naar het betaalsysteem van de iTunes Store te dirigeren en daarbij 30 procent van de omzet af te romen.
Afgelopen donderdag lieten Europese toezichthouders al blijken dat hun aandacht is gewekt door de nieuwe voorwaarden voor mediabedrijven die Apple op 15 februari bekendmaakte.
Apple verplicht uitgevers niet om abonnementen uitsluitend via zijn iTunes-webwinkel te verkopen. Maar als ze buiten Apple om een abonnement aanbieden voor gebruik op een iPhone, iPad, iPod touch, moeten ze dat abonnement tegen dezelfde of lagere prijs ook aanbieden via iTunes. Volgens The Wall Street Journal zetten juristen vraagtekens bij sommige voorwaarden die Apple stelt, omdat ze de vrije prijsconcurrentie kunnen verstoren.
Om een zaak tegen Apple te kunnen opbouwen, moeten de toezichthouders aantonen dat Apple een machtspositie heeft op de markt waarin het opereert en daar misbruik van maakt. Of dat argument steek houdt, is afhankelijk van de definitie van ‘markt’. Apple heeft maar 16 procent van de markt voor smartphones in handen en een nog veel kleiner deel in de totale mobieltjesmarkt. Bovendien moet worden aangetoond dat uitgevers eigenlijk niet om de apparaten van Apple heen kunnen.


Intel verbetert chipfout
Intel heeft de levering hervat van de Sandy Bridge 6-series chipsets, na de aanpassing van de productielijn. Intel moest begin februari in allerijl zijn totale productie aan chipsets voor de tweede generatie Core-processors (codenaam Sandy Bridge) terughalen door een fout in het productieproces. De Intel-chipsets (codenaam Cougar Point) voor Sandy Bridge bevatten een metaal dat in 5 procent van de gevallen binnen drie jaar aanleiding kon geven tot het verminderen van de prestaties van vier van de zes SATA-poorten. Kopers van eenmaal geleverde computers werden in de gelegenheid gesteld een regeling te treffen met de fabrikant van de pc. Intel kon snel een aanpassing maken aan het productieproces waardoor de chipsets aan de eisen voldoen. De vraag vanuit de pc-producenten was zo hoog dat Intel halverwege de maand alweer begon ‘defecte’ chipsets te leveren, mits de fabrikanten een verklaring tekenden de hardware alleen toe te passen in configuraties waarbij het probleem niet kon optreden. Inmiddels hebben Acer, Asustek en Toshiba aangekondigd dat de nieuwe Sandy Bridge-gebaseerde notebooks vanaf half maart de fabrieken verlaten.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!