Overslaan en naar de inhoud gaan

'Chagrijnig IT-personeel enorme kostenpost'

Ongemotiveerde werknemers zijn veel vaker ziek dan collega’s die wel met plezier werken. Daarnaast worden ze eerder (gedeeltelijk) werkloos dan tevreden medewerkers. Bovendien brengen ze door een verminderde productiviteit minder geld in het laatje voor de baas, wat weer belastinginkomsten scheelt, blijkt uit een recente studie van de verzekeraar en het adviesbureau.

In het midden- en kleinbedrijf bedraagt de schade voor de schatkist jaarlijks 6 tot 15 miljard euro.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Maar als ook grote bedrijven worden meegerekend, loopt het verlies al snel op naar 25 tot 30 miljard euro, zegt Salem Samhoud, directeur van het adviesbureau in de Telegraaf.
Centraal Beheer Achmea en &samhoud vinden de strop voor werkgevers en het Rijk, veroorzaakt door chagrijnig personeel, onnodig. “Werkgevers kunnen dit namelijk zelf oplossen door te investeren in medewerkertevredenheid. 10 procent stijging van de medewerkertevredenheid doet in sommige branches het bedrijfsresultaat met 40 procent stijgen”, aldus Samhoud.

Uit onderzoek van Incompany bleek eind 2010 dat de medewerkerstevredenheid in de IT snel is verslechterd, door de verminderde baanzekerheid en de verschraalde opleidingsmogelijkheden. Voor het uitbreken van de kredietcrisis bedroeg het gemiddelde rapportcijfer dat personeel dat werkzaam is in de ICT over heeft voor hun baan nog een 6,8.

Eind 2010 was dit gedaald tot een diepterecord in het jaarlijkse onderzoek, en wel een 6,3.
Brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB Nederland adviseert om onvrede altijd bespreekbaar te maken. “Werkgevers moeten goed naar protesten luisteren, want anders zoeken medewerkers een andere baan. Zeker bij een krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om problemen te bespreken.”

Gezamenlijk hebben &samhoud en Centraal Beheer Achmea een groot expertisecentrum op het gebied van verandermanagement en waardecreatie. Op 23 juni organiseren de twee een congres over medewerkertevredenheid onder de noemer 'Zelfverzekerd' in congrescentrum Orpheus te Apeldoorn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in