Beheer

Personal Tech

CES 2013 breekt records

11 januari 2013


Ruim 3250 bedrijven, een dikke 175.000 vierkante meter beursvloer en 20.000 nieuwe producten. De Consumer Electronics Show in Las Vegas, was er dit jaar opnieuw één van superlatieven. En de beurs begon meteen ook met een verrassing: een onaangekondigd optreden van Steve Ballmer.

Het was voor het eerst sinds 1999 dat het evenement niet door een topman van Microsoft werd geopend. Geen goede besteding van het marketinggeld, was de officiële reden. De plek van Microsoft werd ingenomen door topman Paul Jacobs van Qualcomm, maker van chips voor smartphones en tablets. Tijdens Jacobs keynote kwam Ballmer toch het podium op. Met een energieke peptalk rond Windows en Windows Phone 8 logenstrafte hij de suggestie dat de ware reden voor Microsofts afwezigheid was dat pc’s geen hoofdrol meer spelen op de CES.

Revolutionaire aankondigingen waren er niet. Wel viel Nvidia op met de introductie van de Tegra 4, naar Nvidia’s zeggen de snelste mobiele processor ter wereld. Intel stelde daar de annoncering tegenover van krachtiger Atom-processors die met minder energie toekunnen. Ook Asus trok de aandacht, met een prototype van een tablet die draait onder Windows 8 én Android. Samsung toonde voor het eerst zijn buigbare smartphonescherm, zonder te reppen van een introductiedatum.

Maar de meeste aandacht trokken toch de autofabrikanten, die met een recordaantal aanwezig waren. Niet verwonderlijk, wellicht. De markt voor technische snufjes in auto’s zal dit jaar 11 procent groeien tot 8,7 miljard dollar.

Audi presenteerde snufjes zoals in- en uitparkeren in krappe parkeerplekjes via je smartphone (nadat je eerst bent uitgestapt), een naar eigen inzichten in te richten dashboard en automatisch optrekken en afremmen bij filerijden.

Toyota en Lexus toonden geheel autonoom rijdende auto’s, en Toyota trok ook de aandacht met een armsteun waarin de bestuurder zijn mobiele telefoon draadloos kan opladen – als dat mobieltje daarvoor geschikt is. Ford zoekt het meer in functionele integratie met elektronische apparaten. Met een software development kit (SDK) maakt Ford het mogelijk software te schrijven die een koppeling legt tussen het intelligente platform in de auto en smart­phones en tablets. De ontwikkelaars moeten hun producten wel eerst ter goedkeuring aan Ford voorleggen voor deze gebruikt kunnen worden. Bij het evaluatieproces spelen softwarebeveiliging en de veiligheid van de auto een belangrijke rol. General Motors werkt aan een vergelijkbaar idee.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!