Overslaan en naar de inhoud gaan

Captcha's jagen bezoekers van je site

De Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart dient op zich een loffelijk doel: het weren van activiteiten van geautomatiseerde bots op sites. AutomatiseringGids gebruikt het middel zelf ook, om te voorkomen dat de site via de reactiemogelijkheid onderaan redactionele stukken overspoeld wordt met commerciële boodschappen. Maar de uitbaters van de bots die om Captcha's heen proberen te komen, zijn daar steeds beter in geworden.
Captcha
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Het resultaat ervan: Captcha's zijn vaak uitermate lastig te lezen, en je tast daardoor als legitieme bezoeker makkelijk mis.

Distil Networks besloot het middel aan een test te onderwerpen. Het zette via sociale media een quiz uit met 10 vagen over Amerikaanse geschiedenis; in ongeveer de helft van de gevallen moeten de deelnemers aan de quiz een Captcha invullen om te zien hoe ze het ervan af gebracht hadden.

Captcha doet bezoekers afhaken

Die Captcha bleek een behoorlijke showstopper. 12 procent van de mensen die de quiz had ingevuld, bleek niet de moeite te nemen om te zien wat zijn resultaat was, als hij daar een Captcha voor moest ontcijferen. Bij gebruikers die de quiz vanaf een draagbaar apparaat maakten, was dat 27 procent.

De conclusie van Distil Networks is, dat organisaties die Captcha's gebruiken, een aanzienlijk deel van potentieel interessante bezoekers mislopen. Dat betekent overigens nog niet dat je onder alle omstandigheden af moet zien van het gebruik van Captcha's. Maar je moet wel afwegen of het nut ervan opweegt tegen de schade die het toebrengt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in